Denizli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu, ildeki kamu binalarını en az 150-200 yıl ayakta kalacak şekilde sağlam yapacaklarını söyledi. Oklu, İl Özel İdaresi kontrol mühendisleri, teknik elemanları ve müteahhitleriyle İl Genel Meclisi salonunda bir toplantı düzenledi. Toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İbrahim Özsoy ile İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hayri Ün katıldı.

İnşaatlardaki kalitenin yükselmesi için toplantı yaptıklarını ifade eden Oklu, “Bundan sonra daha profesyonel, daha kaliteli inşaat yapılması adına çalışıyoruz. İnşaat Mühendisleri Odası'nın, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, müteahhitlerin ve kontrol mühendislerinin önerilerini dikkate alarak, ilimizde yapılacak kamu binalarının en mükemmel şekilde, en yüksek deprem dayanıklılığına sahip, en kaliteli, en ekonomik olması adına ilk defa biraraya gelmiş bulunuyoruz.” dedi. Denizli'nin deprem bakımından hassas bir bölgede olduğunu vurgulayan Oklu, “Her yıl yoğun bir şekilde kamu binalarında deprem güçlendirmeleri yapıyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 45 okulumuzun güçlendirmesini, üniversitemizin yaptığı projeler doğrultusunda gerçekleştirdik. Yoğun bir şekilde yeni binalar yapıyoruz. Bu toplantıdan çıkacak bütün öneriler biraraya getirilecek. İnşallah bundan sonra yaptığımız binalarda artık hiçbir şekilde beton kusuru, kalıp işçiliği kusuru, inşaat kusuru, imalat kusuru meydana gelmeyecektir.” diye konuştu.

'KAMU BİNALARINI YAPARKEN HİÇBİR KUSUR TOLERE EDİLMEYECEK'

Binaların 1999 depreminden sonra yönetmelikler çerçevesinde her şeyiyle güçlü şekilde yapıldığını anlatan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Oklu, “Mükemmeli bulma noktasında kendi aramızda bazı kusur ve eksiklikler varsa gidereceğiz. Artık kamu binalarında hiçbir kusura yer vermeyeceğiz. Yaptığımız binaların en az 150-200 yıl dayanım gücü olacak. Bu binaları hep beraber yapacağız.” dedi. Katılımcılardan, kamu binalarını yaparken hiçbir kusur ve hatayı asla tolere etmemelerini isteyen Adem Oklu, ''Binanın tamamen yıkılması gerekiyorsa yıkılacak. İnşaatın temel açımından anahtar teslimi içine girene kadar her süreçte, hiçbir şekilde acelemiz yok. Her şeyi nizami, kuralına uygun bir şekilde kitap gibi yapacağız ve çok güvenli binalarımız olacak.” ifadelerini kullandı.

İMO Şube Başkanı Ün de herkesin aynı gemide olduğunu ve en güzelini yapmaya çalıştığını belirterek, “Aslında geçmişten gelen kötü bir karnemiz var kamu yapıları adına. Kamu binalarının iyi olmadığı, depremde yıkılacağı kanısı oluştu. Bizim bu düşünceyi yıkmamız lazım.” dedi. Sektörde gelişmişliğin ölçüsünün, 8 büyüklüğündeki bir depremde binaların ayakta kalması olduğunu dile getiren Ün, şunları kaydetti: “Japonya'da 8 büyüklüğünde deprem oluyor, bir kişinin burnu bile kanamıyor. Ne yazık ki benim ülkemde bir deprem oluyor, 30 bin kişi ölüyor. Kimse, 'Bu benim sorumluğumda değil.' demesin, hepimiz sorumluyuz.” guncelbonus.org
Kaynak: cha