Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu toprakların nasıl kazanıldığının, ebediyete kadar hür ve müstakil yaşamak için atalarımızın ne bedeller ödediğinin bilincinde olduklarına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Gül, Sakarya Zaferi'nin yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Mesajında Atatürk önderliğinde milletçe var olma mücadelesi verilen İstiklal Savaşı'nın çetin şartlarda sürdürüldüğünü hatırlatan Gül, "Yokluklar ve güçlükler içinde elde edilen Sakarya Zaferi, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılması sürecinde çok önemli bir dönüm noktası olmuştur. Milletimizden aldığı güçle savaşı sevk ve idare eden Gazi Meclisimiz, bu süreçte çok kritik ve isabetli kararlar almıştır. Bu kararlardan biri de Sakarya Savaşı’ndan önce Atatürk’e ‘Başkomutan’ yetkisinin verilmesidir. Meclisimiz milletimizin Atatürk’e olan güvenini bu somut adımla hayata geçirmiştir. Kendisinden kat kat fazla imkanlara sahip olan bir orduya karşı müthiş bir savaş planıyla hareket eden Atatürk de bu güveni boşa çıkarmamış, liderliği, askeri dehası, komuta başarısı, Mehmetçiğe aşıladığı inanç ve kararlılıkla, Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasında önemli rol oynamıştır. Ordusuna büyük destek veren ve adeta onunla bütünleşen milletimiz, insanüstü bir gayretle mücadele eden kahraman Mehmetçiklerimiz, Sakarya’da tarihe altın harflerle kazınan bir destan yazmıştır." dedi.

Yakılan, yıkılan ve birçok yeri işgal edilen memlekette Sakarya Zaferi'yle yeni bir sürece girildiğini ve nihai zafere giden yol kısaldığını aktaran Gül, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Dünya, Sakarya’da, Türk milletinin vatan sevgisi ve bağımsızlık aşkına bir kez daha şahitlik etmiştir. Dış politikada da önemli sonuçlar doğuran bu zafer, milletimize büyük moral aşılamıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Sakarya Zaferi'nin ardından Atatürk'e mareşal rütbesi ve gazi unvanını vererek, milletimizin hislerine tercüman olmuştur. Bizler bu toprakların nasıl kazanıldığının, ebediyete kadar hür ve müstakil yaşamak için atalarımızın ne bedeller ödediğinin bilincindeyiz. Tarihimizde bizleri gururlandıran ve var olmamızı sağlayan böyle büyük zaferlerin yıl dönümleri, parlak bir geleceğe doğru yürürken, hepimize kıvanç ve güven vermektedir. Birlik ve beraberliğimizden, şanlı tarihimizden aldığımız güçle Türkiye Cumhuriyeti’ni muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Bu anlamlı günün yıl dönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını minnet, şükran ve rahmetle anıyorum.”
Kaynak: cha