Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, ekmek fırınlarına denetimlerini sıklaştırdı. 432 fırınını denetleyen ekipler, mevzuata aykırı üretim yapan 43 işletmeye ceza kesti.

1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe giren, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri tebliğinin ardından ekmek üreticilerini bilgilendiren müdürlük, ardından denetimlere başladı. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, denetimler hakkında şu bilgileri verdi: “Yapılan denetimlerde üretim yerleri, ham madde depoları, personel, ekipman, taşıma araçları ve ekmek satış yerleri temizlik ve hijyen bakımından denetlenmekte ve ilgililere ihtiyaç duyuldukça bilgilendirme ve eğitimler yapılmaktadır. Ayrıca üretilen ekmek ve ekmek çeşitlerinden numuneler alınarak Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderilerek, ağırlık kontrolü, nem oranı, kül miktarı, tuz miktarı ve yabancı madde aranması konularında analizler yapılmaktadır.”

Mevzuata aykırılık tespit edilen fırınlara eksikliklerin giderilmesi için süre verildiğini vurgulayan Çelik, süre bitiminde takip denetimleri yapılarak eksikliklerini tamamlamış olan işletmelere olumlu rapor düzenlendiğini ifade etti. Eksiklerini tamamlanmayan işletmelere yönelik yasal işlem yapıldığını belirten Çelik, “Bu işletmelerden işletme kayıt belgesi olmadan faaliyet gösterenlere 2 bin 375 lira, hijyen şartlarına uymadan üretim yapan işletmelere 5 bin 937 lira, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’ne aykırı üretim yapanlara ise 11 bin 875 lira idari para cezası verilmektedir.” diye konuştu.

432 FIRIN DENETLENDİ

Çelik, şimdiye kadar il ve ilçelerde 432 ekmek fırınının denetlendiğini belirterek, şunları kaydetti: “Bunlardan 84 işletmeye eksiklerini gidermek üzere süre verilmiş ve 43 işletmeye de mevzuata aykırı üretim yaptığından dolayı da para cezası verilmiştir. Denetlenen 33 pide fırınından 12 tanesinde eksiklik tespit edilerek, eksiklerini gidermek üzere süre verilmiş, 2 tanesine de mevzuata aykırı üretim yaptığından dolayı da para cezası verilmiştir.”

Denetimlerin programlı Goldenbahis denetim, şikayet denetimi, izleme projeleri denetimleri şeklinde aralıksız olarak devam ettiğini belirten Çelik, vatandaşların şikayet ve taleplerini Alo 174 Gıda Hattı'na iletmelerini istedi.
Kaynak: cha