BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Suriye mültecilerin kaldığı kampları ziyaret etmek üzere Gaziantep´e geldi. Guterres, özel uçakla geldiği Gaziantep Havaalanı´nda; Dışişleri Bakanlığı Göç, İltica ve Vize Genel Müdür Yardımcısı Engin Yürür, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor tarafından karşılandı.

Havaalanı VIP Salonu´na geçerek kendisini karşılayan heyetle bir süre sohbet eden Guterres, havaalanı çıkışında bir gazetecinin “Ziyaretinizle ne amaçlıyorsunuz” şeklindeki sorusunu cevapladı. Açıklamasında Suriye halkına kucak açan Türk hükümeti ve halkına dikkat çeken Guterres, ” Ziyaretimin amacı her şeyden önce korunmaya muhtaç Suriye halkına kucak açan Türk Hükümeti'ne ve halkına bu cömert davranışlarından dolayı teşekkürlerimi sunmak. Eminim yarın kampların ne kadar iyi koşullarda işletildiğini bizzat görme şansı bulacağım. Ziyaretimin bir diğer amacı ise uluslararası toplumun bu konuya daha fazla müdahil olması yönündeki arzumu dile getirmek. Sadece Suriyelilere değil onları misafir eden ülkelere de yardımcı olunmasını istiyoruz. Türkiye, Lübnan, Ürdün ve İran gibi ülkeler çok çaba harcıyorlar ve uluslararası toplumun desteğini hak ediyorlar.” dedi.

Daha sonra konaklayacağı otele geçen Guterres'in, bugün BM Özel Temsilcisi Angelina Jolie ile Suriyeli sığınmacıların bulunduğu Kilis ve İslahiye’deki kampları ziyaret etmesi bekleniyor.




Kaynak: cha