Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ikinci kez sel felaketi yaşayan Samsun’a gelerek Atakum ilçesinde incelemelerde bulundu.

Çobanlı, Araklı ve Kurupelit dere yataklarının neden olduğu selle ilgili Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile milletvekillerinden bilgi alan Bakan Bayraktar ile Eroğlu, aşırı yağıştan dolayı derelerdeki menfezlerin tıkanması sonucu böyle bir felaketin yaşandığını açıkladı. Bakanlar, sel bölgesi Atakum’un Ömürevleri, Çobanlı, Atakent, Yeni Mahalle, Pelitköy ve Kurupelit mahallelerini dolaşarak inceleme yaptı. Sular altında kalan İl Jandarma Komutanlığı’ndaki çalışmaları yerinde gören Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, metrekareye son 100 yılın en büyük yağış oranının düştüğünü kaydetti. Selin dere menfezlerinin tıkanmasından kaynaklandığını ifade eden Bakan Bayraktar, “Aşırı yağıştan 3 tane derede menfevlerin tıkanmasından dolayı taşkın oldu. bonus veren siteler 3 saatte 115 kg yağmur düştü. Biz buna göre buradan dersimizi alıyoruz. Menfezlerin genişletilmesi ve dere yataklarının rahatlaması konusunda çalışma yapacağız. Can kaybının olmaması bizim için en büyük teselli." dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise derelerinin üzerinin kapatılmaması gerektiğinin altını çizdi. Bakan Eroğlu, “Derelerin üzeri kapatılamaz. Yani Başbakanımızın da genelgesi var. Dereyi işgal ederseniz dere bir süre sonra kendi hakkını geri alır. Tabi bu hadiseden bugünün yetkilileri sorumlu tutulmalı. Bu 30 - 40 yıl öncesine dayanıyor.” ifadelerini kullandı.

Bölgede inlemelerini tamamlayan bakanlar Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı helikopter ile şehit cenazesine katılmak üzere Ordu iline hareket etti.
Kaynak: cha