İzmir'de başörtülü öğrencilerin eğitim özgürlüğü lehine tarihi bir karar verildi. Başörtülü öğrencilerin fotoğrafını çekerek özel hayatın gizliliğini ihlâl ve öğrenim hakkını engelleme suçlamasıyla yargılanan Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü, 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Karar ertelenmedi. Öğrencinin avukatı Mehmet Gün, "Üniversitelerde başörtüsüyle ilgili 28 Şubat tamamen bitmiştir." dedi.

Prof. Dr. Pekünlü'nün 1 yıldan 3 yıla kadar hapis talebiyle yargılandığı davaya, İzmir 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Karar duruşmasında, sanık Pekünlü ve mağdur öğrenci Fatma Nur Gidal ile tarafların avukatları hazır bulundu. Av. Gün, sanığın üst sınırdan cezalandırılmasını talep ederek, daha önce benzer suçtan mahkumiyeti sebebiyle ertelenmemesini ve hükmün açıklanmasının geriye bırakılmamasını talep etti. Sanık Pekünlü ve avukatı ise Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını örnek göstererek üniversiteye başörtülü girilmesinin yasak olduğunu, YÖK eski başkanının pozitif beyanlarının bu gerçeği değiştirmeyeceğini söyleyerek, daha önce yaptığı yazılı ve sözlü savunmayı tekrarlayarak beraat talep etti. Taleplerin ardından Hakim Yahya Kesim, kararını açıkladı. Mahkeme başkanı, sanık Esat Rennan Pekünlü'nün, EÜ Fen Fakültesi Astroloji Bölümü öğretim üyesi olduğu halde aynı fakültenin Matematik bölümü öğrencisi Gidal'ın 2011 yılında hukuka aykırı bir şekilde öğrenim hakkını engellediğinin anlaşıldığını belirterek, TCK 112\1-b maddesine göre ve suçun işleniş şekli, işlendiği yer, suç kastının yoğunluğunu arttırım sebebi sayarak 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Sanığın duruşmadaki iyi hali sebebiyle ceza 1/6 oranında indirilerek 2 yıl 1 ay hapis yapıldı.

Av. Mehmet Gün, yaptığı açıklamada, "Üniversitelerde başörtüsüyle ilgili 28 Şubat tamamen bitmiştir. Öğrencilerimiz, haklarını aramaktan çekinmesin. Daha önce soruşturma izni bile verilmiyordu. Bu karar, Türkiye'de bir ilktir." şeklinde konuştu.
Kaynak: cha