Balyoz davasında mütalaasını okuyan Savcı Hüseyin Kaplan, dosyanın başka mahkemeye gönderilmesinin mevcut sorunları çözmeyeceği belirtti. Bazı sanıklar Savcı Kaplan’a tepki gösterdi. Salonda gülüşmelerin yaşanması üzerine Kaplan, “Siz gülüyorsunuz ama, biz gülümsediğimiz de eleştiriyorsunuz. Burada hukuki bir değerlendirmede bulunuyoruz. Yanlış ya Betboo da doğru görebilirsiniz, dinlemek zorundasınız.” dedi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Balyoz darbe planı davasının 97. duruşmasına mahkeme dosyaya gelen evrakları okuyarak başladı. Üye Hakim Ali Efendi Peksak, İstanbul Valiliği'nden gelen bir evrakta davada yargılandığı halde halen duruşmalara gelip ifade vermeyen Ahmet Gökhan Rahduvan ve Ali Göznek'in ikametlerinde bulunmadığı yurt dışında olduklarının tespit edildiğini söyledi. Duruşmada, sanık avukatlarından Hüseyin Ersöz ile mahkeme başkanı Ömer Diken arasında tartışma yaşandı.

Savcı Hüseyin Kaplan, mütalaasını okumaya başladı. Dosyanın başka mahkemeye gönderilmesinin mevcut sorunları çözmeyeceği belirten Kaplan'a sanıklar tepki gösterdi. Salonda gülüşmelerin yaşanması üzerine Savcı Kaplan, “Siz gülüyorsunuz ama, biz gülümsediğimiz de eleştiriyorsunuz. Burada hukuki bir değerlendirmede bulunuyoruz. Yanlış ya da doğru görebilirsiniz, dinlemek zorundasınız.” şeklinde konuştu. Mahkeme Başkanı Diken de gülüşmelerin tutanaklara ve kamera kayıtlarına geçtiğini belirterek yapılan davranışın hoş olmadığını aktardı. Sanıklara kendi konumlara göre muamele ettiklerini hatırlatan Diken, ancak aynı karşılığı görmediklerini vurguladı.

Mütalaayı okumaya devam eden Kaplan, “Gelinen aşamada ve durumun incelenmesinde davanın naklinin mevcut sorunları çözemeyeceği, nakil gerçekleşse dahi yargılamadaki sorunların aynı şekilde devam edeceği, yeni bir mahkemenin bu kapsamdaki dosyaya ele alması, incelemesi ve karar vermesinin yargılamayı daha da uzatacağı, bunun tutuklu sanıkların daha da mağdur edeceği, baro tarafından avukat görevlendirmesinin yapılmadığı, bu gerekçelerle aynı yerde yargılamaya devam etme gerektiği anlaşılmıştır.'' dedi.

Yargıtay 9. Dairesi'nin hakkın kötüye kullanılmasının korunmayacağı müdafilerin katılmadan da davanın görülebileceği şeklinde kararı bulunduğunu hatırlatan Savcı Kaplan, ''Davanın nakli konusunda herhangi bir talebimiz bulunmamaktadır. Tevsi tahkikat talebimiz de bulunmamaktadır. Yargılamaya aynı mahkemede devam edilmesi, esas hakkındaki mütalaamız doğrultusunda karar verilemesi mütalaa olunur.'' şeklinde konuştu.


Kaynak: cha