Balyoz davasında sanık avukatlarının, taleplerinin kabul edilmemesini gerekçe göstererek yaklaşık 5 aydır duruşmalara katılmamalarına rağmen, sanıklar savcı tarafından sunulan mütalaaya karşı esas hakkındaki son savunmalarını yapmaya devam ediyor.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz davasının 101. duruşmasında dava konusu Balyoz plan seminerini gerçekleştiren eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, MHP milletvekili Engin Alan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve İrticayla Mücadele Eylem Planı belgesindeki ıslak imzanın da sahibi olduğu ileri sürülen Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 213 tutuklu sanık hazır bulundu.

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ile Ergin Saygun'un da aralarında bulunduğu 37 tutuklu sanık ile bu davadan tutuksuz ancak Ergenekon davasından tutuklu bulunan Levent Ersöz ise duruşmaya gelmedi. 6 tutuksuz sanığın hazır bulunduğu duruşmada MHP Milletvekili Bülent Belen de sanık avukatlarının bulunduğu bölümde duruşmayı izledi.

Mart ayından bu yana taleplerinin kabul edilmemesini gerekçe göstererek duruşmalara katılmayan avukatlar su duruşmada da yer almadı. Sanık avukatlarından sadece Hakan Tunçkol duruşmada hazır bulundu. 17 sanığın avukatlığını yaptığını belirten Tunçkol, eski Havelsan Genel Müdürü Ömer Faruk Ağayarman'ın da aralarında bulunduğu 6 sanık için savunma yapacağını açıkladı.

Tunçkol, "Bu operasyonu, 11 Eylül saldırısını tasarlayanlar başlatmış ve delil CD'leri de onlar koymuşlardır." dedi. Son bir haftada Türkiye'de yaşanan terör olaylarında 30'a yakın şehit verildiğini belirten Tunçkol, Belçika ya da Hollanda gibi gelişmiş Avrupa ülkelerinde benzer olayların çok ender yaşandığını söyledi.

Balyoz davasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yargılandığını öne süren Tunçkol, "Türkiye bir ada ülkesidir. Tasfiye edilen denizcileri 50 metre kıyısı olan bir ülkede görevlendirseniz o ülkeyi Akdeniz'in fatihi yaparlar." diye konuştu.

Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek ve Ömer Faruk Ağayarman'ın tutuklu yargılanması ile Türkiye savunma sanayiinin çökertilmek istendiğini öne süren Tunçkol, "Türkiye'ye hibe yolu ile gelen gemilerin yeniden yapılanması çok maliyetli oluyordu. Ancak Ömer Faruk Ağayarman sayesinde bu donanımların daha iyilerini biz imal eder olduk." ifadelerini kullandı.
Kaynak: cha