Balyoz davasında sanık avukatlarının yaklaşık 4 aylık duruşmaya girmeme eylemlerine rağmen, sanıkların son duruşmalarda savunmalarını yapmaya başlamaları dikkat çekti.

İstanbul 10.Ağır Ceza Machkemesi'nde görülen Balyoz davasında, sanıkların savcılık mütalaasına karşı esas hakkındaki savunmalarının alınmasına devam edildi. Tutuklu sanıklardan eski Milli Güvenlik Kurulu MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, davanın bütün duruşmalarına katıldığını, sadece mazereti nedeniyle tek duruşmaya katılmadığını söyledi.

Tutuklanmasını, haksız bir şekilde hürriyetinin gasp edilmesi olarak tanımlayan Sarıışık, tutuklanmasının üzerinden 639 gün geçtiğini söyledi. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'ne şeref, onur ve gururla 44 yıl hizmet ettiğini belirten Sarıışık, "Yaşamımdan çalınan günleri, bir an önce sona ermesini bekliyorum." dedi.

Avukatların taleplerinin mahkemece reddedildiğini, bunun da sanıkları savunma yapamaz duruma getirdiğini öne süren Sarıışık, "Arzu etmeme rağmen savunma yapamıyorum." ifadesini kullandı.

Hukuki değil, siyasi bir süreç deniyle yargılandığı iddia edan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz ise bazı taleplerinin kabul edilmemesini eleştirdi. Avukatlarının, dolayısıyla da kendisinin taleplerinin kabul edilmediğini öne süren Gürdeniz, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5. maddesinde düzenlenen adil yargılanma hakkımın ihlal edildiğini düşünüyorum. Bu sebeple savunma yapamıyorum." ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 2.5 yıldır tutuklu olduğunu belirten emekli Korgeneral Nejat Bek ise yargılanmanın deliller toplanmadan, bilirkişi raporları dikkate alınmadan yapıldığını öne sürdü. Savunma haklarının kısıtlandığını da iddia eden Bek, "Bu davayla TSK'nın şerefli mensupları ve TSK'nın kurumsal itibarı mağdur edilmiştir." şeklinde konuştu.

Sanık savunmalarına saat 17.30'da ara veren Mahkeme Başkanı Ömer Diken, mahkemeye ulaşan evrakları da okuduktan sonra saat 17.40'da duruşmayı yarına ertelediklerini açıkladı. Yarın görülecek olan duruşmada da iddianame sırasına göre sanıkların savunmalarının alınacağı belirtildi.
Kaynak: cha