Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, "Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması" projesi kapsamında susam yetiştiriciliği konusunda çiftçileri bilgilendirdi. Merkeze bağlı Ovabayındır köyündeki bilgilendirme toplantısına çok sayıda çiftçi katıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Kutfettin Deper ile Tekniker İsmail Yıldırım'ın verdiği eğitimde, "susam sonuç demonstrasyonu (görerek öğretme)" da yapıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2012 yılından itibaren uygulamaya konulan söz konusu proje kapsamında, yem bitkileri ve susam çeşitlerinin tanıtımı ile susamda makineli hasat konulu eğitimler veriliyor. Yem bitkileri demonstrasyon çalışmaları, temmuz ayının ilk haftasında sonuçlanmıştı. Üç bölgede yürütülen çalışmalarda, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nce geliştirilen ve tescil edilen "Tanas-Sarısu" ve "Kepsut99" çeşitleri ele alındı. Bunlar çiftçi şartlarında karşılaştırmalı olarak hiç sulama yapılmaksızın, tek sulamalı ve üç defa sulamalı olmak üzere ekildi. Sulu şartlardaki çalışmalarda, susuz ve yerli çeşitlerle yapılanlara göre bitkinin gelişmesi açısından yüzde 100 farklılıklar görüldüğü bildirildi.

Balıkesir'deki susam yetiştiriciliğinde ortalama verimin susuz şartlarda ve yerli çeşitlerle ortalama 50 kg., yeni çeşitlerle ve sulu şartlarda 150 kg.'a kadar çıkacağı belirtildi. Ekilen çeşitlerin yetişme periyodunun 85-110 gün olduğunu aktaran yetkililer, sulama yapılan bölgelerde bunun 95 gün olduğunu ifade etti.
Kaynak: cha