Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Yapılan çalışmalar ve atılan büyük adımlarla Türkiye’de artık kim hangi dili konuşmak istiyorsa onu konuşabiliyor” dedi.

AK Parti Tatvan İlçe Başkanlığı'nın daveti üzerine Bitlis’in Tatvan ilçesine gelen Yılmaz, partililer ve vatandaşlarla iftar yemeğinde bir araya geldi. İftar yemeğinden sonra vatandaşlara seslenen Bakan Yılmaz, 1980'li ve 1990'lı yıllardaki zorlukları bölge halkının hep birlikte yaşadığına değindi. Yılmaz, insanların o dönemlerde inançları, etnik yapıları ve dilleri konusunda birçok sıkıntı yaşadığını söyledi.

Türkiye'nin artık o günleri geride bıraktığını vurgulayan Yılmaz, "Özellikle referandumdan sonra başlayan Anayasa çalışmalarıyla ülkedeki demokrasi normal hale dönüştü. Olağanüstü hallerden, devlet güvenlik mahkemelerine kadar, işkencelerin ortadan kaldırılmasından, faili meçhul olaylarının üstüne gitmeye varıncaya kadar, Kürtçenin önündeki engelleri kaldırıncaya kadar, televizyonundan, seçim propagandasına, Kürtçenin hapishanede konuşulmasının serbest edilmesine kadar.. En son biliyorsunuz Kürtçeyi seçmeli ders haline de getirdik. Bununla birlikte ülkemizde Kürtçe öğrenmek isteyen Kürtçe, Zazaca öğrenmek isteyen Zazaca, Türkçe öğrenmek isteyen Türkçeyi, Arapça öğrenmek isteyen Arapçayı istediği şekilde okullarda öğrenebilecek. Bu dersleri seçmeli ders haline getirdik” dedi.

Türkiye'nin önceki yıllarda eksik ve ayıplı Betpas bir demokrasisi olduğuna dikkati çeken Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Onları çok şükür geride bıraktık. Bugün normal bir demokrasi oldu. Önümüzdeki dönem ileri bir demokrasimizin olmasını hedefliyoruz. Bütün insanlarımızın hakkına ve hukukuna riayet ediyoruz. Herkesin birinci sınıf vatandaş olması için çalışıyoruz. Bizim inşa etmek istediğimiz demokrasi bu. AK Parti doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi ile bir Türkiye partisi haline geldi. Bütün milletimizin birliğinin, beraberliğinin ve kardeşliğinin partisi oldu. Başka partiler gibi belli bir bölgeye ve belli bir halka hitap etmiyoruz. Herkesi olduğu gibi kucaklıyoruz ve bunu da rant için yapmıyoruz. Bunu somut adımlarla ve icraatlarla yapıyoruz. Slogan ve kuru gürültülerle değil. Gerçekten iş yaparak gerçekleştiriyoruz.”

Bakan Yılmaz, konuşmasının ardından Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, AK Parti Bitlis İl Başkanı Fatih Kadirioğlu, Bitlis milletvekilleri Vahit Kiler ve Vedat Demiröz ile birlikte akşam namazını kılmak üzere Tatvan Saadet Camisi'ne geçti.
Kaynak: cha