Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, son 10 yılda Doğu’ya ve Güneydoğu’ya 32 milyar dolar yatırım yapıldığını söyledi. Yılmaz, Cumhuriyet tarihinde hiçbir dönemde Doğu’ya, Güneydoğu’ya bu kadar yatırım yapılmadığını belirtti.

        Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Malatya’da katıldığı şehit cenazesi ardından helikopter ile Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine geldi. 107. Topçu Alayı'na inen helikopterdeki Bakan Yılmaz’ı; Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gürpınar, İl Genel Sekreteri Uğur Büyükhatipoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun ve kurum müdürleri karşıladı.

        Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, iktidara geldiklerinde Doğu ve Güneydoğu’nun toplam kamu yatırımlarının içindeki payının sadece yüzde 7 civarında olduğunu, geçen yıldan itibaren yüzde 15 üzerinde gerçekleştiğine işaret etti. Bakan Yılmaz, "Yani 2 katından fazla kamu yatırımlarından payı artmış. Dolayısıyla Doğu ve Güneydoğu’da bu dönemde işte duble yollar, üniversiteler, hastaneler, KÖYDES projeleriyle çok çeşitli çalışmalarla buradaki yatırımlarımızı arttırmış durumdayız. Özellikle üniversite eğitimine ciddi yatırımlar yapıyoruz. Hastanelere, ulaştırmaya, sağlığa ciddi yatırımlar yapıyoruz. Bütün bunların sonuçlarını almamız için tabi özel sektörün de daha çok yatırım yapması lazım." dedi.

        Bazı illerde huzur ve güven ortamının oluşmadığına dikkat çeken Yılmaz, “Özel sektör yatırımlarında kamu kadar hızlı bir artış görmüyoruz. Ama özelde de bir artış var. Özellikle Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman gibi illerimizde gerçekten bir canlılık görüyoruz. Sadece GAP bölgesinde geçen sene 7 miyar dolarlık ihracat Asyabahis yapıldı. Demek ki bu bölge canlı bir bölge. Özel sektör için de ciddi potansiyeller sunan bir bölge. Urfa’da şimdi 2. Organize Sanayi Bölgesi açılıyor. Gaziantep’te 5.’si açılıyor. Adıyaman’da yeni yeni alanlar bulmaya çalışıyoruz. Önemli olan huzur ve güven ortamını korumak. Tarihte buraya bereketli hilal diyorlarmış. Demek ki burası medeniyetler bölgesi. İnşallah 21 yüzyılda da burası yükselecektir. Yeter ki birliğimizi ve beraberliğimizi titizlikle koruyalım.” diye konuştu.

        Kaymakamlığa geçen Bakan Yılmaz, Kaymakam Mahmut Hersanlıoğlu’nu ziyaret etti. Kaymakam Hersanlıoğlu, kurum müdürleri ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı toplantıda; Bakan Yılmaz’a ilçe ile ilgili brifing verdi. Bakan Yılmaz, toplantının son bölümünde sivil toplum örgütü temsilcilerinin sorularını dinledi.



Kaynak: cha