Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, hizmette siyaset olamayacağını, hizmetin vatandaş için olduğunu belirterek, "İzmir’e hükümet olarak yaptığımız yatırımların tutarı 9 yılda 8 katrilyondur. Sadece çevre yolu 2 katrilyondur. Yarısını bizim dönemde yaptık. İzmir çevre yolu 55 kilometredir. İZBAN ve çevre yolu İzmir’in trafiğini büyük ölçüde rahatlatan iki önemli projedir. Bu iki önemli projeyi de İzmir’e biz yaptık." dedi.

Bir dizi ziyaret amacıyla Erzincan'da bulunan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, valilik ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Binali Yıldırım, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın'ın, 'AK Parti hükümetinin Ankara ve İstanbul’a destek verdiği, İzmir’e ise vermediği' şeklindeki iddiasına cevap verdi. Yıldırım, “Gökhan Günaydın Bey, Ankara’dan İzmir’i çok iyi göremiyor.” diye ifade etti.

Bakan Yıldırım, İzmir milletvekili olarak ile 35 proje ile hizmet ettiklerini, Günaydın’ın söylediklerinin gerçek dışı olduğunu ifade etti. Belediyelerin merkezi bütçeden aldıkları payın nüfuslarıyla orantılı olduğunu, her ay hesaplarına aktarıldığını ifade eden Yıldırım, "Burada herhangi bir azalma olmadığı gibi büyük şehirlerin lehine de bir düzenleme yaptık. Başta İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir, Diyarbakır, Erzurum olmak üzere bir çok büyükşehir belediyemizin gelirleri yüzde 40’ın üzerinde artırılmıştır." diye konuştu.

"GÖKHAN GÜNAYDIN BEY ANKARA’DAN İZMİR’İ ÇOK İYİ GÖREMİYOR"

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın'ın yaptığı açıklamaların tamamen gerçek dışı bilgiye dayandığını ifade eden Bakan Yıldırım, "Gökhan Günaydın Bey Ankara’dan İzmir’i çok iyi göremiyor. Bir İzmir milletvekili olarak İzmir’e 35 proje ile hizmet eden biri olarak sayın Günaydın’ın söylediklerinin ne kadar çarpıtılmış, ne kadar gerçek dışı olduğunu sizlere tek tek rakamlarla izah edeceğim.

Öncelikle iddianın bir tanesi; İzmir’e hükümet gerekli yardımı yapmıyor. Ankara ve İstanbul’a yapıyor, İzmir’e yapmıyor. Bu, tamamen gerçek dışıdır, doğru değildir. Belediyelerin merkezi bütçeden aldıkları pay nüfuslarıyla orantılı olup, bunlar her ay hesaplarına aktarılmaktadır. Burada herhangi bir azalma olmadığı gibi büyük şehirlerin lehine de bir düzenleme yaptık. Başta İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir, Diyarbakır, Erzurum olmak üzere bir çok büyükşehir belediyemizin gelirleri yüzde 40’ın üzerinde artırılmıştır.

        Bunu bir tarafa bırakalım, gelelim metro işinde İzmir ile İstanbul’un, İzmir ile Ankara’nın kıyaslamasına. İddia nedir? Ulaştırma Bakanlığı Ankara’ya, İstanbul’a gerekli katkıyı sağlıyor, İzmir’e sağlamıyor. Önce bu mesele nedir onu açıklayayım. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın görevi ulusal düzeyde yurdun her tarafında demiryolu, karayolu, havalimanı, denizlimanları ve her türlü iletişim internet, telefon vesaire bunları yapmak. İzmir, geçtiğimiz yıl 6 Aralık tarihinde bize müracaat etmiş, 4 tane yeni hat yapımı için. Arkadaşlarımız gerekli incelemeleri yapmış ve belediyeye bu hatları ulaşım mastır planına işleyin, tekrar bize talebinizi gönderin diye cevaplama yapmışlar. Bu cevap geldikten sonra yolculuk talebine göre, öncelikli hatlardan başlamak üzere önce proje yapımını gerçekleştireceğiz. Daha sonra ihale yapıp yapımı gerçekleştireceğiz. Prensip olarak kabul ettik. Ancak yapımı öncesi lazım olan işlemler belediye ile bakanlık arasında devam ediyor. Ankara hazırdı. Devam eden, yarım kalan metrolar vardı, devraldık yapıyoruz. İzmir ve İstanbul için yapmayı kabul ettik prensip olarak, ancak belediye tarafından gerek İstanbul'da gerekse İzmir'de gerekli hazırlıkların, bakanlığın Altyapı Genel Müdürlüğü'nün istediği bilgilerin, onayların yapılmasını takiben proje ve daha sonra da yapım süreçlerini başlatacağız. Demek ki İzmir’e farklı muamele yok. İstanbul, Adana ne ise İzmir de aynı konumda. Bunu bir kere tespit edelim.” şeklinde konuştu.

        "HİZMETTE SİYASET OLMAZ, HİZMET VATANDAŞ İÇİNDİR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın'ın, hükümetin İzmir’e destek çıkmadığı yönündeki açıklamalarına cevap veren Bakan Yıldırım, şöyle dedi: “İkinci bir konu; İzmir’e merkezi hükümet bakmıyor, şaşı bakıyor diyor. Bu, tamamen gerçek dışıdır. Bunu niçin söylüyorum biz Ankara ile ortak metro yapmadan önce İzmir ile yaptık. Türkiye'de bir ilktir. Bunun altını çiziyorum. Hiçbir belediye ile bir raylı sistem projesi biz yapmadık. Ne Türkiye'de ne dünyada bir örneği var. Sadece İzmir'de İZBAN diye EGERAY diye tanımlanan bu proje dünyada bir ilktir. Türkiye'de bir ilktir. Biz muhalefet partisine mensup belediye diye İzmirlileri, vatandaşlarımızı cezalandıramayız. Hizmette siyaset olmaz. Hizmet, vatandaş içindir. Vatandaş tercihini hangi yönde kullanırsa kullansın hizmet yapılması lazım. Ben İzmir milletvekiliyim, İzmir'i de iyi biliyorum. İzmir'de neyin yapıldığını neyin yapılmadığını da çok iyi bilirim. Sayın Gökhan Günaydın’dan çok daha iyi bilirim. Şunu demek istiyorum. Altyapı projeleri zor projelerdir. Biz çıkıp bugüne kadar Ankara, İstanbul, İzmir’i kıyaslamadık. Ama öyle bir çıkış yaptıkları için bu cevabı vermek zorundayız.”

        "ARKADAŞIMIZIN BEYANLARI TAMAMEN SİYASET YAPMAYA YÖNELİK"

Metro maliyetlerine de işaret eden Bakan Yıldırım, şöyle devam etti: "Ucuzluk, pahalılık konusunda da ortalamaları söylüyorum. Bunlar metro araçları dahil altyapı, üstyapı, sinyal, elektrik ve araçlar. İzmir de ortalama maliyeti söylüyorum. Bornova-Üçyol 11,6 kilometre, maliyeti 98 milyon Türk Lirası. Yaklaşık 100 milyon. Geçen aylarda açılan Bornova-Evka3 2,2 kilometre, sayın belediye başkanının kendi ağzından verdiği rakama böldüğümüz zaman kilometresi 91 milyon Türk Lirası'na çıkıyor. Ankara'da bizim yaptığımız maliyet 55,7 veya 56 milyon Türk lirası. Görüyorsunuz 90 milyon İzmir, Ankara 56 milyon. Aradaki farkı görüyorsunuz. Bunlar resmi rakamlardır. İzmir’inki İzmir belediye başkanının kendi beyanlarından alınan rakamlardır. Elimizde resmi rakamlar yok. İstanbul'da da olay belli. 2005'de Kadıköy-Kartal başladı, 22 kilometre, 15 istasyon, yapım bedeli 1,6 milyar Türk lirasıdır. Ne tutuyor, böldüğümüz zaman ortaya çıkar. Yapılan bu kıyaslamanın bir anlam ifade etmediğini söylüyorum.

        İzmir'de de başkan iyi niyetli, bunu yapmaya çalışıyor. Ama yapamıyor. Üçüncü firma yapıyor. İki firma feshedildi şu anda üçüncü firma ile çalışıyorlar. Bunu da bilmek lazım. İzmir'deki metro konusunu gidin sokakta İzmirlilerle konuşun. Biz şunu da yaptık; kanun çıkınca yarım devam ettiğiniz projeyi de bize devredin, Ankara’ya dediğimiz gibi. Belediye başkanı yok ben bitireceğim dedi. O, ben bitireceğim dedikten sonra bize laf düşmez. İzmir’e bizim hükümet olarak yaptığımız yatırımların tutarı 9 yılda 8 katrilyondur. Sadece çevre yolu 2 katrilyondur. Yarısını bizim dönemde yaptık. 1990'da başlayan projedir. İzmir çevre yolu 55 kilometredir. Eğer çevre yolu olmasaydı İzmir'de arabalar hareket edemeyecek durumdaydı. İzmir trafiği felç olmuştu. İZBAN ve çevre yolu İzmir’in trafiğini büyük ölçüde rahatlatan iki önemli projedir. Bu iki önemli projeyi de İzmir’e biz yaptık.

        Arkadaşımızın beyanları tamamen siyaset yapmaya yönelik beyanlar. Bizimki, yapılan işler ortaya çıkan rakamlar ve gerçeklerden oluşmaktadır. İzmirlilerin ve vatandaşlarımızın gerçeği öğrenmeleri için böyle bir açıklamaya ihtiyaç duyduk.”
Kaynak: cha