Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, eşi Gülten Günay ile Antalya ziyaretinin ardından Burdur’un Ağlasun ilçesinde bulunan Sagalassos Antik Kenti’ni ziyaret etti. Burada incelemelerde bulunan Bakan Günay Sagalassos’un kazı çalışmaları hakkında Burdur Valisi Nurettin Yılmaz’dan bilgi aldı. Antik kentte bulunan Antoninler Çeşmesi'ni de inceleyen Bakan Günay burada ellerini yıkayarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

        İncelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Günay, Sagalassos’un 2 bin 500 yıl önceye dayanan Anadolu’nun çok özel yerlerinden biri olduğunu söyledi.

        Sagalassos’ta çalışan çok iyi bir kazı ekibi olduğunu belirten Günay, “Türkiye’de 2012 yılı itibariyle 175 tane kazı yapıyoruz. 120’den fazlası Türk üniversiteleri tarafından yapılıyor 40 kadarı da yabancı üniversitelerle yapılıyor. Sagalassos’ta çok ciddi gelişmeler oldu. Şimdi de çevre düzenleme planımız var. Giriş ve karşılama için ihalesi yapıldı. Önümüzdeki günlerde yapılacak. Sagalassos ile ilgili Belçika’da yapılan sergiyi de görme fırsatı buldum. 150 binden fazla ziyaretçi aldı. Ziyarete gelen herkes Burdur’u ve Sagalassos’u öğrenme fırsatı buldu. Bu diğer kazı yapılan yerlere örnek olacak bir çalışma.” dedi.

        TÜRKİYE’Yİ MÜZELER ŞANTİYESİ YAPACAĞIZ

        Müzelerle ilgili Türkiye genelinde yapılan çalışmalardan bahseden Bakan Günay, Türkiye’yi bir müzeler şantiyesi haline getirmeye çalıştıklarını dile getirdi. Tarihin her dönemine sahip çıkarak ayağa kaldırmaya çalıştıklarının altını çizen Bakan, “Hem bu günle hem geçmişine. Geçmişini de sahip çıkarken de hiçbir dönem ayrımı yapmıyoruz. Hangi kültürden hangi inançtan, hangi dönemden kalmış olursa olsun mademki bu topraklardadır insanlığın geleceğinin bugün üzerinde yaşayanlara emanetidir diyor ve sahip çıkıyoruz.” şeklinde konuştu.

        Sagalassos kazı Başkanı Prof. Dr. Marc Waelkens eşliğinde Antik Kenti gezen Bakan Günay, yapılan çalışmaları yerinde inceledi.

        Bakan Günay daha sonra Afyonkarahisar’a hareket etti.

Kaynak: cha