Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, riskli binaların tespiti ve kentsel dönüşüme kazandırılması konusunda yapı denetim kuruluşlarına geniş yetki vereceklerini söyledi. Bayraktar, "Çalışmalara Eylül ayı sonu ile Ekim ayı başında hız vereceğiz." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Üsküdar' Burhaniye Mahallesi'ndeki Hz. Ali Camii'nin resmi açılışını yaptı. Açılış öncesi konuşma yapan Erdoğan Bayraktar, riskli binaların tespiti ve kentsel dönüşüme kazandırılması konusunda yapı denetim kuruluşlarına yetki vereceklerini belirtti. Bayraktar, bu konudaki yönetmeliğin birkaç gün içinde çıkacağını söyledi.

Afet açısından risk taşıyan yapıların yenilenmesi çalışmalarını toplumsal bir seferberlik olarak tanımlayan Bayraktar, "Çalışmalara Eylül ayı sonu ile Ekim ayı başında ciddi bir start vereceğiz. Riskli Milanobet binada oturmakta ısrar eden ve dönüşüme izin vermeyen vatandaşlar olursa da biz devlet olarak o binayı yenilemek zorundayız." diye konuştu.

Caminin açılışının arıdndan Bayraktar gazetecilerin sorularını da cevapladı. Yapı denetimi kuruluşlarını riskli binaların denetiminde görevlendireceklerini açıklayan Bayraktar, "Birkaç güne kadar bu konudaki yönetmelik çıkacak. Kentsel dönüşüme devam edeceğiz. 6 bin 306 sayılı, 'afet riski altındaki yapıların dönüştürülmesi' yasasıyla seferberlik ruhu içinde kentsel dönüşüm başlayacak. Burada ara eksen vatandaşlarımızdır, gönüllülük esastır. Vatandaş gelip benim binam riskli deyip bu yasadan yararlanmak isterse gerekli kolaylık sağlanacak kredi imkanı sağlanacaktır.”ifadelerini kullandı.

Bayraktar, afet riski altındaki alanların dönüşümü kapsamında vatandaşa verilecek kredinin amacına uygun kullanılıp kullanılmadığının çok sıkı denetleneceğine de vurgu yaptı. Afet riski altındaki alanların dönüşümü sırasında, maddi durumu iyi olmayan vatandaşa kredi desteğinde bulunacaklarını da belirten Bayraktar, “Kimseye hak mağduriyeti yaşatmayacağız. Vatandaşın arsa payları üzerinden, konutlar üzerinden hakları neyse, her birini vermeye çalışacağız.” dedi.
Kaynak: cha