Avrupa Birliği (AB) Gençlik Değişimi Projesi kapsamında hazırlanan Benim Küçük Hobi Atölyem Projesi’nde Litvanya, Slovakya ve Romanya’dan 23 genç, Kayseri’nin Talas ilçesinde model uçak yapmayı öğrendi.

Talas Belediyesi Gençlik Meclisi tarafından yürütülen proje kapsamında 6 gün boyunca Talas’ın tarihi ve kültürel mekanları gezip yerinde inceleyen yabancı gençlere, ülkeler arasındaki kültürel yakınlaşmaya katkı sağlamak için model uçak yapımı öğretildi.

Akçakaya Model Uçak Tesisi'nde verilen kursta Avrupalı gençler, öğretmenleri ve Türk arkadaşları yardımıyla model uçağın parçalarını ve gövdelerini tamamladı. Yapıştırıcılarla parçaları birleştiren gençler, hayatlarında ilk kez model uçak yapmanın sevincini yaşadı. Model uçak yapımını öğrenen Litvanyalı Anastasija Seliugina, “Kayseri büyük ve güzel bir şehir. Bu tarz projeler çok ilgi çekici. Hayatımda ilk kez kendi başıma model uçak yaptım çok mutluyum.” dedi.

Slovakyalı Anezka Ridvanova, “Çok ilginç ve güzel bir proje. Böyle hobi projeleri hep dikkatimi çeker. Türkleri çok seviyorum ayrıca Kayseri insanı çok iyi ve misafirperver. Özellikle Türk yemeklerinden mantı ve kebap çok güzel.” diye konuştu.

Romanyalı Pedresko Daragoj, “Proje çok ilginç ve her gün yeni bir şey öğreniyorum. Kayserililer çok iyi, çok sosyal ve bizlere yardımcı oluyorlar. Yemekler çok güzel. Sokaklar çok temiz.” şeklinde konuştu.

Talas Belediyesi Gençlik Meclisi Ar-Ge Sorumlusu Süleyman Bağırgan, Avrupalı gençlerin Türkler hakkındaki önyargıların Türkiye'yi tanıdıktan sonra kırıldığını belirterek, “Önyargılardan kurtuldular ve bizleri seviyorlar.” dedi.

Gençlerin çalışmalarını yerinde inceleyen Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, bu tür projelerin sayısının artırılması gerektiğini ifade ederek, çalışmanın insanlık ve dünya barışı adına kapsadığı öneme dikkat çekti. Başkan Yıldırım, “Ülkeleri, insanları ve kültürlerini yakından tanımak, gelecek nesillerin zihinlerinde önemli bir kanaat oluşturur. Gençlerin birbirlerini tanımaları ve kültürlerini tanıtmaları çok önemli gelişme. Özellikle gençlik meclisimizin misafir gençlere model uçak öğretmeleri de çok anlamlı. Çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” ifadesini kullandı.
Kaynak: cha