Durum bugünlerde daha da önemli: Hepimizde gittikçe derinleşen bir “kaygı sorunu” var. Umutsuzluk ve mutsuzluk virüsü, toplumda büyük bir hızla yayılmaya başladı. Bu gibi dönemlerde görevi sadece devletimize, sadece sağlık ordumuza, sosyal yardım kuruluşlarımıza yıkmak yeterli olmuyor. Sürece ünlülerimizin de katılması, topluma moral ve motivasyon sağlayıcı organizasyonlarda onların da birer gönüllü gibi çalışması gerekiyor. 

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta’nın da vurguladığı gibi mesele sadece aşılanmamızla bitmiyor. Bin bir zahmetle elimize geçen o aşının gücünü arttırmanın da azaltmanın da bir ölçüde bizim elimizde olduğunu bilmemiz lazım. Eğer aşıyı takiben daha güçlü bir bağışıklık oluşturayım diyorsanız...

1)EGZERSİZ: Düzenli egzersiz yapmayı sürdürün. Aşıdan hemen önce ve sonra yapacağınız kısa süreli egzersizler bile işe yarıyor.

2)UYKU: Aşılandıktan önce ve sonraki günlerde uykunuza özen gösterin. Kaliteli ve yeterli uyku aşının etkinliğini arttırıyor.

3)ALKOL VE SİGARA: Aşılama öncesi ve sonrasında tüketilen alkol ve sigara miktarı da aşının etkinliğini azaltan
çok önemli yanlışlar.

4)BESLENME: Tabii ki düzenli ve bilinçli beslenme de önemli bir faktör.

5)MORAL VE MOTİVASYON: Moral, motivasyon ve maneviyat meseleleri de aşının gücünü etkileyebilen mühim ayrıntılar. Aşıdan önceki ve sonraki günlerde daha az stres, daha çok huzur ve mutluluk üretebileceğiniz antikorların gücünü de miktarını da arttırabiliyor.

Osman Müftüoğlu

Editör: Haber EDİTÖR