Anadolu Üniversitesi'nde (AÜ) İngilizce hazırlık sınıfında eğitim gören öğrenciler, geçme notlarının yüksek olması nedeniyle, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) önünde eylem yaptı. Öğrenciler, hazırlık sisteminin değiştirilmesini istedi.

YÖK binası önünde toplanan öğrenciler, ‘Bologna Süreci durdurulsun bölümlerimize geçelim’, ‘YÖK’te reform olmaz’ dövizleri taşıdı. Öğrenciler, ayrıca daha önceki eylemlerinde çadır kurdukları için temsili bir çadırı da yanlarında getirdi. Grup adına konuşan Tarık Sabra, YÖK’ü üniversitelerde piyasacı ve tepeden inme bir değişim gerçekleştiren kurum olarak niteledi.

YÖK’ün bilimselliği ikinci plana attığını belirten Sabra, “Bologna sürecinde pilot üniversite olmayı hedefleyen Anadolu Üniversitesi, şuan ki süreçte sorunların odağı haline gelmiş bulunmaktadır. Özellikle yabancı dilde dönüşümün hedeflendiği ve bu doğrultuda sorunların yaşandığı üniversitede binlerce hazırlık öğrencisi bu sürecin kurbanı haline gelmiştir. Yabancı diller yüksek okulundan, Bologna Süreci'nin getirdiği çarpık ve sorunlu eğitim sistemi yüzünden öğrencilerin yüzde 90’ı bu yıl bölümlerini geçememiş öğrenciler için bölümlere geçmek, üniversiteyi kazanmaktan daha zor duruma gelmiştir.” dedi.

YÖK’ün Bologna Süreci'ni durdurması ve üniversite senatosunun hazırlık öğrencileri için aldığı kararı kabul etmesi gerektiğini vurgulayan Sabra, aksi takdirde daha kitlesel bir eylem yapacaklarını ifade etti. Sabra, 2 Eylül’de Anadolu Üniversitesi’nde yeniden çadır eylemi yapacaklarını sözlerine ekledi.

Açıklamanın ardından grup temsilcisi iki kişi YÖK yetkilileriyle görüşmek üzere binaya girdi. Öğrenciler daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
Kaynak: cha