Medicalpark Bursa Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Önder Demirbaş, “Girişimsel Radyolojik” yöntem ile damara ait veya damar dışı birçok hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu söyledi.

Yöntemin son yıllarda dünyada ve Türkiye’de yaygın uygulama alanı bulan radyoloji uzmanlığına ait bir üst ihtisas kabul edildiğini belirten Demirtaş, şu bilgileri verdi: “Anjiyografi, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans gibi tanısal cihazlar kılavuzluğu altında ve stent, balon, filtre, tıkayıcı ajanlar, kateterler ve özel iğneler kullanarak gerçekleştirilen tedavi edici çok sayıda ve çeşitlilikte işlemi kapsamaktadır. Bu işlemler damarla ilgili olabileceği gibi damar dışı bazı yapılarda da olabilmektedir. Damarlarda her türlü daralmada balon ile genişletme yöntemleri (Balon Anjiyoplasti), kalıcı darlıklarda damar içi protez takılması (Stentleme), tam tıkanıklıkta damar içi ilaç kullanarak damarın açılması (Trombolitik Tedavi) veya Lazer Anjiyoplasti-Aterektomi gibi uygulamalar anjiografi cihazı eşliğinde yapılabilen işlemlerdir."

Vücudun her yerinde ve bazı organ tümörlerinde tümörü besleyen damarın içerisine girilerek uygun ilacın direk hedefin üzerine verilebileceğini ifade eden Dr. Demirtaş, şöyle devam Princessbet eti: ”Benzer şekilde beyin damar balonlaşmaları (Anevrizma) veya damar yumakları (AVM) içerisine özel kateterler ile girilerek tıkayıcı işlemler yapılması mümkündür. Bu tip girişimlerin çoğu toplardamarlara da yapılabilir. Varis damarlarının ameliyatsız kapatılması, bacak damar pıhtılarının akciğere gidişini önleyen filtreler takılması, diyaliz hastalarının problemli damarlarının tedavileri de toplardamar girişimlerine örnek olarak verilebilir.”

Demirbaş, girişimsel radyolojik yöntemler ile vücudun pek çok organ veya bölgesinden görüntüleme cihazları kılavuzluğunda örnek almanın mümkün olduğunu belirterek, “Bizzat görerek hedefe yönelik materyal alımı söz konusu olduğundan patolojik tanıda doğruluk oldukça yüksek olmaktadır. Koroner anjiyografi ve kalp damarlarına ait işlemler dışında kalan ve yukarıda bir kısmını sayabildiğimiz ‘Anjiyografik ve Girişimsel Radyolojik İşlemler’; bütün dünyada ve Türkiye’de özel eğitim almış Radyoloji Uzmanları (Girişimsel Radyologlar) tarafından yapılmaktadır. Ülkemizde bu uzmanların sayısı az olduğu için sayılan tüm bu tanı ve tedavi işlemleri ancak sınırlı sayıda merkezde yapılabilmektedir.”
Kaynak: cha