Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı, Jean Monnet Burs Programı ile Avrupa’da araştırma ve yüksek lisans yapma imkanı sağlıyor.

        Türkiye’nin, AB’ye tam üyelik hedefi çerçevesinde, AB müktesebatı konusunda bilgi sahibi personel ihtiyacının artırılması amacıyla yürütülen Jean Monnet Burs Programı’nın, 2012-2013 akademik yılı için burs almaya hak kazanan 100 bursiyeri belli olurken, 2013-2014 akademik yılı için de başvurular başladı. 2012-2013 akademik yılı için yaklaşık 100 kişinin burstan faydalandırılması planlanırken, kamu sektöründen 60, üniversitelerden 30, özel sektörden ise 10 kişiye burs verildi.

        Jean Monnet Burs Programı, bu yıl bir ilke imza attı ve bugüne kadar doldurulmasında sıkıntı yaşanan, bu sebeple üniversitelere ve özel sektöre aktarılan kamu kontenjanı dolduruldu. 2012-2013 akademik yılında 60 kamu görevlisi Jean Monnet Bursu’ndan faydalanacak. En çok bursiyer gönderen kamu kurumu bu yıl da Adalet Bakanlığı olurken, burs almaya hak kazanan en fazla Pashabahis sayıda üniversite öğrencisi ODTÜ’den. ODTÜ’yü ise Bilkent Üniversitesi takip etti. Özel sektörde ise Türkiye İş Bankası en fazla bursiyer gönderen kuruluş olurken, çok sayıda avukatın burstan faydalanacak olması dikkat çekiyor.

Avrupa Komisyonu tarafından aday ülkelerde yürütülen en başarılı projelerden biri olarak gösterilen Jean Monnet Burs Programı'nın bütçesi artırıldı. Jean Monnet Burs Programı, 2013-2014 akademik yılında 130 kişiye burs vermeyi hedefliyor. AB alanında eğitim almak isteyen gençlere 4,4 milyon euro destek sağlanacak. Burs kapsamında geçmiş yıllarda olduğu gibi kamu sektörüne yüzde 60, üniversitelere yüzde 30, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarına yüzde 10 oranında kontenjan ayrılacak. Burslara başvurular ise 19 Kasım 2012 tarihinde sona erecek.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Jean Monnet bursiyerlerinin, Avrupa Birliği sürecinin vazgeçilmez takım oyuncuları olduklarını belirterek, “Kamu kuruluşları, yerel yönetimler, özel sektör kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları gibi farklı sektörlerde çalışan ve AB alanında uzmanlaşmak isteyen herkesi Jean Monnet Burs Programı'na başvurmaya davet ediyorum.” dedi.

Kaynak: cha