Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yaklaşık 70 yıldır 28 metrekarelik dükkânda bakkallık yapan İsmet Eken (80), müşterilerine karşı dürüst olduğu için ayakta kaldığını söyledi. “Ben müşterilerime hiç yalan söylemedim.” diyen Eken, her zaman güler yüzlü olduğunu kaydetti.

        Ereğli’nin en eski esnafları arasında yer alan ve ilçenin ilk vergi mükellefi olan İsmet Eken, babasına dedesinden, kendisine de babasından kalan bakkal dükkanında esnaflık hayatını sürdürüyor. Marketlere rağmen iş yerini ayakta tutmayı başaran İsmet Eken, sabah namazı için camiye gittiğinde “Allahım bana sağlık ver." diyerek dua ettiğini, tek isteğinin sağlık olduğunu söyledi. Sağlığı el verdikçe dükkanda çalışmaya devam edeceğini kaydeden Eken “Biz işe pastırma satışına ağırlık vererek başladık. Pastırmaları İstanbul’dan alıyoruz. İstanbul piyasası bizi çok iyi bilir. 1920 yılından bu yana onlarla çalışıldığı için birbirimizi iyi tanıyoruz. O dönemler satacak fazla bir malzeme yoktu. Beyaz peynir, zeytin, ekmek, kadayıf satıyorduk. O zamanlar hep iyisini almaya çalışırdık. O zamanlar buzdolabı da elektrik de yoktu.” dedi.

        "HİÇ BİR ZAMAN MÜŞTERİME YALAN SÖYLEMEM"

        Büyük marketlerin bakkalları yok ettiği günümüzde ayakta kaldığını belirten Eken, şöyle devam etti: “Evet, günümüzde marketlerin bakkalları yok ettiği söyleniyor. Ama bana bir şey yapamadı. Ben dindar bir adamım. 5 vakit namazımı kılarım. Her sabah camiye inerim. Dualarımda sağlık isterim. Sağlıktan başka da hiçbir şey istemedim. İlk önce Allah sevgisi, sonra dürüst çalışmak. Ben hiç bir zaman müşterime yalan konuşmam. Her zaman müşterilerime iyisini vermeye çalıştım. Ben 70 yıllık bu sokağın esnafıyım. Burada ben üçüncü nesil olarak hizmet veriyorum. Betebet Babamın babası yani dedem, sonra babam ve son olarak da ben dükkânı işletiyorum. Benden sonra da burayı işletecek torunlarım var. Ben 80 yaşındayım ama sağlığım yerinde. Niyetim sağlığımın el verdiğince işimi yürütmek.”

        "2 AY DA ÇALIŞSA MUTLAKA SİGORTASINI YAPARDIM"

        Halk kadar çalıştırdığı elemanlarına da ilgi gösterdiğini anlatan İsmet Eken, “Ereğli’de birçok kişi ilk sigortayı benden almıştır. İşe giren çalışanlarımı titizlikle çalıştırırdım. İş yerindeki çalışanım 2 ay da çalışsa mutlaka sigortasını yapardım. O zamanlar neden sigorta yaptığımı anlamazlardı. Ama emeklilikleri geldiğinde benim yaptığım sigortanın değerini anlarlardı. O sigorta yaptığım çalışanlar emeklilikleri geldiğinde benim boynuma sarılıyorlardı. Burada çalıştırdığım birçok kişiyi de tazminatı vererek emekli yapmışımdır.” diye konuştu.

        "BİR GECEDE 30 İNGİLİZCE KELİME ÖĞRENDİM"

        70 yıllık esnaflık hayatında birçok hatırası olan İsmet Eken, 1965 yılında Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nın kuruluşu sırasında yaşadığı bir olayı anlattı. Eken, Amerikalıların alış veriş yapmak için İngilizce bilen esnaf aradığını duyduğunda, bir gecede 30 İngilizce kelime öğrendiğini söyledi. Eken, “Amerikalılar fabrika için Ereğli’ye gelince tercüman 30 tane Amerikalı bayanı takmış peşine İngilizce bilen bakkal arıyor. Ereğli’ de İngilizce bilen bakkal yok. Ben de bilmiyorum. Tam gidecekleri sırada İngilizce bildiğimi söyledim. Ama bir sonraki gün gelmelerini istedim. O gece eve gitmedim ve yaklaşık 30 İngilizce kelimeyi sabaha kadar ezberledim. Ertesi gün geldiklerinde 'welcome' diyerek onları karşıladığımda çok hoşlarına gitti. İsteyebilecekleri malzemelerin İngilizce ismini öğrendiğim için alış verişlerini yaparak dükkânımdan ayrıldılar.” dedi.

        Hayatta bazı felsefeleri olduğunu ifade eden Eken, şunları kaydetti: “Bu felsefelerin başında sağlığıma dikkat gelir. Çok çalışırım, hiç hırs yapmam. Her bakımdan çok dikkatliyimdir. Çok hoşgörülüyümdür. Hiç telaşe etmem. Hiç kızmam, neşeliyimdir. Bu da geçer yahu diyerek hayata gülümserim. Parasını, pulunu kaybeden hiç bir şeyini kaybetmez ama moralini kaybeden çok şeyini kaybeder. Yüce Rabbimi çok severim daima ona sığınırım. İşten hiçbir zaman korkmadım, iş benden korksun. Hastalıktan korkmam, hastalık benden korksun ancak büyük konuşmayı da sevmem.”

        İsmet Eken’in yanında 18 yıl çalışan Tamer Demir, Eken’den bugüne kadar çok şey öğrendiğini söyledi. Demir, “İsmet Eken adı benim için hayat felsefesi oldu. Ticaret hayatında ondan birçok şey öğrendim. Benim yetişmemde çok büyük faydası olduğu kadar emeği de var. Esnaflık ve tezgâhtarlık çok farklı bir şey. Bana ilk işe girdiğimde hiç unutmuyorum ‘Bu kapıdan kim girerse girsin Çingene dahi girse beyefendi, hanımefendi diye hitap edeceksin’ demişti. Onu hayatım boyunca unutmuyorum, unutmayacağım.” şeklinde konuştu.
Kaynak: cha