Balıkesir'in Havran ilçesi sınırlarında bulunan Kazdağları'nda, dün öğleden sonra bir tarlanın kenarında yakılan ateşten çıktığı tahmin edilen orman yangını kontrol altına alndı. Soğutma çalışmalarının sürdüğü yangında 500 hektar alan kül oldu. Dün akşam saatlerinde boşaltılan Kalabak ve Tepeoba köylerinde de hayat normale döndü. Can ve mal kaybı olmayan yangında sabotaj ihtimali olup olmadığı araştırılıyor. Aynı bölgede 2009 yılında da dört yerde aynı anda başlayan yangında 200 hektar ormanlık alan kül olmuştu.

Yaklaşık iki gündür devam eden, İzmir, Çanakkale ve Bursa'dan gelen ekiplerin de müdahale ettiği yangında soğutma çalışmaları yapılıyor. Saatteki hızı 76 kilometreye ulaşan rüzgâr sebebiyle büyüyen orman yangını, sabah saatlerinde büyük ölçüde kontrol altına alındı. Ekipler şu anda riskli bazı noktalar üzerinde yoğunlaşıyor.

Türkiye'nin akciğerleri olarak bilinen, İsviçre Alpleri'nden sonra dünyanın en yüksek oksijen oranına sahip dağları arasında yer alan Kazdağları'nda, üç yıl önce de Balıkesir’in Edremit ilçesiyle Altınoluk beldeleriyle arasındaki Pınarbaşı mevkisinde yangın çıkmış, üç günde 200 hektar ormanı küle çevirmişti.

Dün saat 13.30 sıralarında Kazdağları eteklerindeki Havran ilçesi Kalabak köyü ile Tepeoba köyü Asartepe mevkileri arasında başlayan yangına 350 orman işçisi, 50 arazöz, 10 dozer, 4 helikopter ve 2 uçak aralıksız müdahale etti. Havadan çalışmalara gece ara verilirken sabahın ilk ışıklarıyla birlikte tekrar başlandı. Orman ve itfaiye ekiplerinin aralıksız çalışmaları sonucunda yangın, öğleden sonra kontrol altına alındı. Balıkesir Valisi Ahmet Turhan ve Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, dün yangın bölgesine giderek çalışmaları yerinde inceledi. Zarar gören alan içinde tarım arazileri ve zeytinlikler de bulunduğu öğrenildi. Orman Bölge Müdürü Ateş, "Ormanlık alanda yanmadan geçen bölümler de var. Kesin hasar, soğutma çalışmalarının sonucunda belli olacak. Ayrıca çıkış sebebiyle ilgili kesin bilgiyi de daha sonra yapılacak çalışmada elde edeceğiz." dedi.
Kaynak: cha