Sakarya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdullah Keskin, köy, mahalle ve beldelerde 2 aylıktan itibaren tüm büyükbaş hayvanlara şap aşılaması yapılacağını bildirdi.

Keskin, yaptığı yazılı açıklamada, halk arasında "dabak" diye de bilinen şap hastalığının meydana getirdiği ekonomik kayıpların uluslararası ticarete getirilen kısıtlamalar nedeniyle, dünya hayvancılığının en önemli problemlerinden birisi olduğunu ifade etti. Bakanlığın 2012 yılı programı kapsamında ildeki köy, mahalle ve beldelerde 2 aylıktan itibaren tüm büyükbaş hayvanlara şap aşılaması yapılacağını kaydeden Keskin, "Aşılamalar ülke geneline paralel olarak ilimizde de kampanya tarzında yapılacaktır. Sonbahar Şap Aşılama Kampanyası 17 Eylül – 17 Kasım tarihleri arasında yapılacak. Kampanya süresince ilimizde hayvancılık yapılan tüm noktalara ulaşılıp, büyükbaş hayvanların tamamının aşılanmaları sağlanacak. Hastalıkla mücadele kapsamında yapılacak olan yoğun aşılama çalışmaları neticesinde; hastalığın yayılmasının engellenmesi ve mevcut hastalık mihraklarının söndürülmesi amaçlanıyor." dedi.

Kurban öncesinde satışa çıkacak hayvanların sevkinin yapılabilmesi için; hayvanların bir defa şap aşısı ile aşılanmış olmasının gerektiğini belirten Keskin, şunları kaydetti: "Aşılama zorunlu olup aşısını yaptırmayan ve gelen sağlık personeline zorluk çıkaran hayvan sahiplerine 5996 sayılı kanuna göre 5 bin 937 lira idari para cezası uygulanacak. Ayrıca Bakanlığımızca yürütülen hayvancılık desteklemelerinde programlı aşılamalarda hayvanlarını aşılatma şartı istendiğinden, aşısız hayvanlar kesinlikle bu desteklemelerden faydalandırılmayacak. Şap aşısı yapılmayan ve kulak küpesi olmayan hayvanların hiçbir surette nakilleri yapılmayacak. Üreticilerimizin kampanya döneminde aşı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor."
Kaynak: cha