Ziraat Bankası 2012 ilk yarıda 1 milyar 272 milyon TL net kar açıkladı. Mali tablodan duyduğu memnuniyeti dile getiren Genel Müdür Hüseyin Aydın, stratejiler çerçevesinde 2011 ikinci yarıdan itibaren banka bilançosunda gözlenen daralmaya karşın karlılık ve verimlilik göstergelerinde iyileşme kaydetmeye başladıklarını vurguladı.

Hüseyin Aydın, “Özkaynaklarla uyumlu bir bilanço yapısını hedeflemekteyiz. Bilançonun hem aktif hem pasif tarafında izlemekte olduğumuz ana stratejimiz, bankamızda uygulamaya alınmakta olan müşteri odaklı iş modeline uygun bir zemin oluşturacak bilanço yapısını sürdürülebilir kılmaktır. Belirli bir iş planı dahilinde menkul kıymetlerin bilançomuz içindeki payının azaltılarak reel sektöre daha fazla kaynak aktarılması, kaynakların çeşitlendirilmesi ve derinleştirilmesi, özkaynakların güçlendirilmesi temel aktif pasif yönetimi stratejimiz olmaya devam edecektir. Kredi politikaları, kredi süreçleri ve banka risk iştahının etkin yönetilmesini temin edecek altyapının kurulması çalışmalarının bu süre içinde devam etmiş olması ve özkaynaklar ile uyumlu bilanço yapısına öncelik verilmesi nedeniyle son bir yıllık süre içinde kredi stoğumuzda yatay bir seyir Setrabet tercih edilmiş, buna karşılık menkul kıymetlerin bilanço içindeki payının azaltılması, kaynakların çeşitlendirilmesi ve derinleştirilmesi ile yeterli olmasa da özkaynağın güçlendirilmesi konularında önemli bir mesafe alınmıştır.” dedi.

Bankanın kendi kaynaklarına dayanarak başlatıp uygulamakta olduğu iş modelini mümkün kılacak altyapı projelerinde önemli aşamaların kaydedildiğini, bu değişimi gerçekleştirirken köklü bir geçmişi olan bankanın değerlerinin muhafaza edildiğini belirten Aydın, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Yapılanma sürecinde önem verdiğimiz hususlardan biri de etkin gider yönetimi olmaktadır. Gider yönetimine ilişkin verimlilik rasyolarında önemli iyileşmeler kaydedilmektedir. Maliyet/gelir rasyosundaki olumlu trendin yanı sıra sermaye verimliliği ve net faiz marjımız gün geçtikçe iyileşmektedir. Ancak bu olumlu seyrin sürdürülebilir kılınması için tarif ettiğimiz iş modelimizin verimli bir şekilde uygulamaya alınmasına odaklanmış bulunmaktayız.”

Müşteri ilişki yönetiminin günümüz bankacılığında daha fazla önem kazandığını vurgulayan Aydın, her müşterilerine evrensel bankacılık hizmeti sunmayı ilke edindiklerini, bankanın organizasyonel yapısı ve insan kaynağı yönetimini, bu hedefe ulaşılmasını mümkün kılacak bir tasarımda yapmakta olduklarını kaydetti. Tarımsal krediler içinde yatırım kredilerinin yüzde 45’e ulaşan payının artırılmasını hedeflediklerini aktaran Aydın, "Ülkemiz dışındaki bankamız varlığının etkin ve verimli yönetilmesi global bir oyuncu olmayı hedefleyen Ziraat Bankası için önem arz etmektedir. Bu nedenle söz konusu varlığımızı oluşturan iştirak ve yurtdışı şubelerimizin ana banka iş modeli ile uyumlu bir şekilde organize edilmesi çalışmaları değişim – dönüşüm ana projesi çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: cha