Türkiye'nin soğan üretim merkezlerinden Yozgat'ın Aydıncık İlçesi ve Kazankaya beldesindeki çiftçiler, fiyatların istedikleri seviyede oluşmamasından şikayetçi. 30 kuruş civarında seyreden fiyatlardan mutsuz olan çiftçiler, rakamın en az 50 kuruşa çıkmasını istiyor.

Yozgat'ta her yıl yaklaşık 20 bin dekar alanda soğan ekimi yapılırken, bu yıl sadece 10 bin dekarlık soğan ekimi yapıldı. Bu durumda soğanın geçen yıl 10 kuruştan alıcı bulamamasının etkili olduğu ifade ediliyor. Soğan üreticilerinden Murat Uyan, geçen yıl satamadıkları için soğanı yol kenarlarına dökmek zorunda kaldıklarını ifade ederek, “Bu yıl az ekim yapılmasına rağmen yinede umduğumuz fiyatı alamadık. Bir arkadaşımız kilosunu 30 kuruştan sattığını söyledi. Oysa soğanın kilosunun 45-50 kuruştan satılması gerekir ki zarar etmeyelim. Bu yüzden buğday ve fındıkta uygulanan taban fiyatın soğanda da uygulamasını istiyoruz." dedi. Bir başka soğan üreticisi Ali Osman Oğuz da "Bu yıl il genelinde soğan ekimi az oldu. Ama buna rağmen umduğumuz fiyatı bulmadık. Şu an 30 kuruştan soğanın alımının yapıldığını söylüyorlar. Bu fiyat bizler için zarardır." diye konuştu.

Aydıncık Ziraat Odası Başkanı Hacı Bekir Bostancı, bölgelerinde yaklaşık 7 bin dekar alanda soğan hasadına başlanıldığını ifade ederek, Suriye’de devam eden iç savaşın kendilerini de etkilediğini ileri sürdü. Bostancı, "Önecki yıllarda Suriye üzerinden orta doğuya tarım ürünlerimiz ihraç edilirdi. Şuan oradaki karışıklık yüzünden bizim ürünlerimiz iç piyasada kaldı, üretim fazla olduğu için de fazla talep edilmiyor. İnşallah biran önce oradaki sıkıntılar, giderilirde bizim ürünlerimiz tekrar orta doğuya ihraç edililir." şeklinde konuştu.
Kaynak: cha