Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yılın ikinci çeyreğindeki yüzde 2,9’luk büyüme hızının, Türkiye’nin sosyal ve siyasi dinamikleri açısından sıkıntılı olduğunu söyledi. Yorgancılar, “Uçak hâlâ hareketliyken yakıt ikmali yapılıp yeniden yükselişe geçmesi sağlanmalı.” dedi.

EBSO Başkanı Yorgancılar, ikinci çeyrekteki büyüme rakamlarını değerlendirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun üretim yöntemiyle hesaplanan GSYH sonuçlarına göre ekonominin nisan, mayıs ve haziran döneminde de yüzde 2,9 ile beklentilerin altında büyüdüğüne işaret eden Yorgancılar, sanayi sektöründeki yüzde 3,4’lük büyümenin az da olsa moral verdiğini söyledi. Yüzde 2,9’luk büyüme hızını yeterli görmenin, Türkiye’nin potansiyelinden haberdar olmamak anlamına geldiğini ifade eden Yorgancılar, “Bu büyüme hızı, Türkiye’nin sosyal ve siyasi dinamikleri açısından sıkıntılıdır. Harcama boyutundan bakıldığında iç talepte daralma olduğu, bunun ithalatı da düşürdüğü, artan ihracatla birlikte net dış ticaretin büyümeye yüzde 5,7 gibi oldukça olumlu katkı yaptığı görülüyor ancak dış talep dikkate alınmadığında içeride küçülmenin yaşandığı gerçeği gözden kaçmıyor.” diye konuştu.

‘ÖNÜMÜZDEKİ YILI DA RİSKE ATMAYALIM’

Ender Yorgancılar, ithalattaki gerilemenin iç talepten fazla olması ve döviz kurlarının da etkisiyle talebin bir miktar içeriye kaydığını dile getirdi. Net dış ticaretin de büyümeye ikinci çeyrekteki yüzde 5,6 düzeyinde katkı yapmaya devam etmesinin olumsuz küresel konjonktür sebebiyle mümkün görülmediğini vurgulayarak, “Yine de net dış ticaretin büyüme katkısı, dışa bağımlılığın makul düzeylere çekilmesinin zorunluluğunu ortaya koyuyor.” ifadelerini kullandı. Büyüme verilerinde yatırımlardaki hızlı gerilemeye dikkat çeken EBSO Başkanı, şu değerlendirmede bulundu: “İkinci çeyrekte kamu yatırımlarının yüzde 4, özel sektör yatırımlarının ise yüzde 7,9 gerilemesi 2008-2009 kriz dönemlerindeki verileri hatırlatıyor. Bu, gelecek dönemlerin üretim kapasitesine ilişkin olarak da soru işaretleri yaratıyor. Teşvik paketindeki gecikme, yatırımlardaki gerilemede etkili oldu. Yatırımlardaki durum, girişimcilerin gelecek yıldan da çok ümitli olmadığı anlamına geliyor.”

‘FRENE DEĞİL, GAZA BASMA ZAMANI’

Suriye ve terör konusundaki olumsuz gelişmelerin yanısıra sıkı para politikasının da beklenenden daha fazla talep daraltmasına yol açarak beklentileri olumsuz etkilediğini ve faiz indirimi için gecikildiğini savunan Yorgancılar, “Merkez Bankası yine proaktif değil, reaktif davranmak durumunda kalmıştır. Bu da kuruma güveni zedeleyen bir durumdur. Vites daha da küçülmeden, zorlu 2013 yılına girerken cephane biriktirilmelidir. Ayrıca yavaşlayarak bütçe dengelerini de bozduk, şimdi düzeltmek için alınacak önlemlerin büyümeyi daha da yavaşlatması riski var ancak erkene alınacak yerel seçimlerin para ve özellikle maliye politikalarında nasıl değişikliklere neden olacağını görmek gerekiyor.” diye konuştu.

EBSO Başkanı Yorgancılar, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın “Hava uçuşa müsait değil, o nedenle piste indik. Görevimiz gaza basmak değil, sürüşü emniyetli bir şekilde sağlamak.” yorumuna da atıfta bulunarak şunları kaydetti: “Uçak piste inmek değil, uçmak ve hedefe gitmek içindir. Türkiye üretim, istihdam ve gelişme açısından büyük hedeflere odaklanmalıdır. Uçak hâlâ pistte hareket edebiliyorken yavaşça kalkışa geçmek daha kolaydır. Durduğunda harekete geçirmek daha zor olacaktır, o aşamaya geçmeye izin verilmemelidir. İç talep bir miktar canlandırılmalı, bu da kurlar gerilemeden yapılmalıdır. Bu, biraz daha fazla istihdam artışına da hizmet edecektir.”
Kaynak: cha