Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, terör örgütü PKK'nın yerli kaynaklara ulaşılmasını engellemeye çalıştığını belirterek; "Ben açık ve net bir şey söyleyeyim. Yerli kaynaklara er veya geç ulaşacağız. Bunu artık biz hedefimize koymuşuz. Politikalarımızın arasına koymuşuz." dedi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Akçakoca-Çayağzı Doğalgaz Proses Tesisleri'ni gezen Yıldız, denizin 9 mil açığında bulunan Akçakoca Doğalgaz Platformu'nda inceleme yapmak istedi. Tekneyle platforma hareket eden Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, Akçakoca'da üretilen gazın bölgede tüketilen doğalgazın yarısını karşıladığını ifade etti. Karadeniz'de yeni aramalarının olacağını kaydeden Yıldız, şunları söyledi; "Akdeniz'deki çalışmalarımız hız kazanacak. Gazimağusa'da çalışmalarımız tabi ki aynı şekilde devam edecek. Şuanda Ege Denizi'nde çalışmamız yok. Bir kurgumuzda, her hangi bir faaliyetimiz de yok. Öngörmüyoruz da kısa vadede. Ama Akdeniz'den de çok ümitliyiz. İnşallah bu büyüyen Türkiye'nin, gelişen Türkiye'nin büyüklüğüne yakışır bir petrol rezervimizin ve faaliyetimizin olması lazım. Hem Karadeniz'de hem de Akdeniz'de böyle seyahat edeceğimiz platformları arttırmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde arama faaliyetleri için ayrılacak bütçe 1,1 milyar dolar civarında. Özel sektör aramacılık faaliyetlerini de arttırmayı düşünüyoruz. Şu ana kadar harcanmış paraları, bulunamayan sondajları bir kayıp olarak görmüyoruz. Karadeniz'de yer altı jeolojik verilerin arttırılmasını bu seviyelerin arttırılması adına bir artı olarak görüyoruz."

"TERÖRÜN HEDEFLERİNDEN BİRİ DE TÜRKİYE'NİN YERLİ KAYNAKLARINA ULAŞMASINI ENGELLEMEK"

Kayagazı çalışmalarına önümüzdeki ay içerisinde Diyarbakır'dan başlayarak devam edeceklerini anlatan Yıldız, Türkiye'nin istikrarını, büyümesini hedef alan terörün sektörlerine çok olumsuz bir tesirinin olduğunu dile getirdi. "Özel sektör bir nevi orada petrol bulduğuna inansa bile bazı arama faaliyetlerini şuana kadar başlatamadı" diyen Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: "Oluşturacağımız güvenlik birimleriyle beraber bizim mutlaka Türkiye'nin kaynaklarına ulaşmamız lazım. Terörün hedeflerinden bir tanesi de Türkiye'nin yerli kaynaklarına ulaşılmasıyla alakalı engelleme çalışmalarıdır. Çünkü Türkiye yerli kaynaklarına ulaştığı kadar istikrarını stabil hale sürdürülebilir hale getirecektir. İthal kaynaklarını azalttığı kadar Türkiye büyümesini hızlandıracaktır. PKK'nın şuanda ekonomik olarak ortaya koyduğu olumsuzluklardan bir tanesi de bizim bu yerli kaynaklara ulaşmamızı engellemesiyle alakalı çalışmalarıdır. Ben açık ve net bir şey söyleyeyim Karadeniz'den; yerli kaynaklara biz er veya geç ulaşacağız. Bunu artık biz hedefimize koymuşuz. Politikalarımızın arasına koymuşuz. Sondajlarımızın metrajı şu anda uzunluk olarak tam Edirne'den Kars'a kadar ülkenin boyunu aştı. Bin 700 kilometreyi aştık sondajda. O yüzden ümitle ve inatla aramalarımıza devam edeceğiz."

"HAKKARİ'DE PETROL BULUNDUĞUNA DAİR BULGULAR VAR"

Hakkari civarında yaptıkları aramalarda petrol bulunduğuna dair bulguların olduğunu belirten Bakan Yıldız, şunları kaydetti; "Ama istediğimiz oranda bunları sahaya transfer edebilmiş değiliz. Özel sektörün de bu manada talepleri var. Açıksa söylüyorum ki devlet güvenlik birimlerimizle beraber, bütün kolluk kuvvetlerimizle beraber biz orada ki arama faaliyetimize başlayacağız. Terörle mücadele bizim petrol aramaları ile alakalı baktığımızda kısa vadeli görünmüyor. Biz petrol aramalarımıza inşallah başlayacağız. Planlarımız özellikle önümüzde ki yıl için hem özel sektör hem de TPAO tüm proje çalışmalarını, alt yapı çalışmalarını tamamlayacak. Baharla beraber oradaki çalışmalarımızı güvenlik birimlerimizle de koordineli bir şekilde başlatmış olacağız."

YILDIZ, TEKNENİN DÜMENİNE GEÇTİ

Öte yandan Bakan Yıldız, hareketten bir süre sonra teknenin dümenini kaptandan devraldı. Daha önce hiç tekne kullanmadığını söyleyen Yıldız, telsizden kendilerini takip eden başka bir teknenin kaptanıyla görüşme yaptı. Tekneyle platformun yanına kadar gelen Yıldız, dalga boyunun yüksek olması sebebiyle platforma çıkamadı. Tekne platformun çevresinde tur atarken Yıldız, TPAO yetkililerinden bilgi aldı. Karadeniz'in hırçın dalgalarına takıldıklarını ifade eden Yıldız; "Bu dalgayla oraya çıkabilmemizin riskli olduğunu söyledi arkadaşlar. Platformun üzerine çıkmayı isterdik. Ancak Karadeniz'in hırçın dalgalarına takıldık. Karadeniz diğer denizler arasında gerçekten zor iklim şartlarına sahip bir deniz" ifadesini kullandı.

Platforma çıkamayan Yıldız, beraberindeki Düzce Valisi Adnan Yılmaz, AK Parti Düzce milletvekilleri ve TPAO yetkilileriyle birlikte limana geri döndü.
Kaynak: cha