Küresel durgunluğa rağmen bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırım 2011 yılının son çeyreğine göre yüzde 2 arttı. Türkiye'ye 2012 yılının ilk 7 ayında uluslar arası doğrudan yatırım girişi 8,9 milyar dolar oldu. Aynı dönemde uluslararası doğrudan yatırım girişleri; dünya genelinde yüzde 17, OECD ülkelerinde yüzde 18 ve G-20 ülkelerinde de yüzde 26 oranında azaldı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dünya ekonomisindeki genel durgunluğun uluslararası doğrudan yatırımları etkilediğini açıkladı. Pek çok ülkede Türkiye'nin aksine uluslararası doğrudan yatırımlarda azalma yaşandığını belirten Çağlayan, şunları ifade etti:

        "Dünya ekonomisindeki genel durgunluk, 2012 yılında uluslar arası yatırımcıların yatırım kararlarını olumsuz yönde etkiledi. OECD verileri, 2012 yılının ilk çeyreğinde uluslar arası doğrudan yatırımların düştüğünü gösteriyor. 2011 yılının ilk çeyreğinde toplam uluslar arası doğrudan yatırım tutarı 341 milyar dolar iken, 2011 yılının son çeyreğinde bu rakam 399 milyar dolar yükselmişti. Dünya ekonomisinde yaşanan genel durgunluk nedeniyle uluslar arası doğrudan yatırımlar dünya genelinde 2012’nin ilk çeyreğinde 330 milyar dolar düzeyine geriledi. 2012 yılının ilk çeyreğinde, 2011 yılının son çeyreğine göre uluslararası doğrudan yatırım girişleri Avrupa Birliği’nde yüzde 3 artış gösterirken; dünya genelinde yüzde 17, OECD ülkelerinde yüzde 18 ve G-20 ülkelerinde de yüzde 26 oranında azalmıştır. Aynı dönemde Türkiye’ye uluslar arası doğrudan yatırım girişi, yüksek oranlardaki genel küresel düşüş eğiliminden farklı olarak yüzde 2 oranında arttı. Türkiye, küresel olumsuzluklara rağmen uluslar arası yatırımcılar için gözde ülkelerden biri olmaya devam etti."

Ulusal verilere göre 2012 yılının ilk 7 ayında uluslar arası doğrudan yatırım girişi 8,9 milyar dolar olduğunu belirten Çağlayan, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

        "Temmuz ayında ise uluslararası doğrudan yatırım girişleri, 630 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Her zamanki gibi yabancı yatırım girişlerinin büyük bölümü AB kaynaklı. Ocak-Temmuz döneminde 8,9 milyar dolar sermaye girişinin yüzde 77,4’ü bu ülkelerden geldi. İngiltere (1,96 milyar dolar), Avusturya (1,42 milyar dolar) ve Hollanda (800 milyon dolar) AB ülkeleri içinde ilk sıraları aldı. Krizdeki Avrupa’dan bu dönemde doğrudan yatırım almaya devam etmek Türkiye’nin güvenli bir liman olduğunun açık bir göstergesi. Euro bölgesindeki 17 ülkenin 11’i henüz kriz öncesindeki ekonomik büyüklüklerine dönebilmiş değil. Beş ülkenin 2014 yılında, 1 ülkenin 2015 yılında, 3 ülkenin 2017 yılında 2 ülkenin 2020 civarında 2008 yılındaki büyüklüklerine dönmesini bekliyoruz. Avrupa’da durum bu iken, bize gelen yabancı yatırımların devam ediyor olması Türkiye ekonomisinin bir başarısıdır."

Bakan Çağlayan, sonbahardan itibaren uluslararası doğrudan yatırım girişlerinde canlanma beklediklerini vurgularken, "Yeni teşvik sistemi ile doğrudan yatırım girişlerinde asıl sıçrama önümüzdeki dönemde, teşvik sisteminin yurtdışı tanıtımları devam ettikçe görülecektir.” dedi.
Kaynak: cha