Türk Standartları Enstitüsü (TSE) helal gıda konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan uzman görüşü talep edildiğine dikkat çekerek, olumlu cevabın ardından 2 kurumun çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.

Uluslararası kalite ve güvenlik standartlarına uygun üretimlerin ayrıca İslami şartlara da uygunluğunu gösteren TSE Helal Gıda Belgesi'nin Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği yapılarak verildiğini aktaran kurum, süreçte üniversitelerden kamu kurumlarına, sivil toplum örgütlerinden özel sektör kuruluşlarına kadar pek çok kurum ve kuruluşla işbirliği yapıldığını vurguladı.

TSE'den yapılan yazılı açıklamada bazı gazetelerde çıkan haberlerde, TSE’nin Helal Gıda Belgelendirmesi’nde Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte çalışması, Helal Gıda Belgesi’nde iki kurumun logolarının birlikte yer alması ile ilgili yanlış bilgi içeren, kurumları yıpratmaya yönelik ifadelere yer verildiğine dikkat çekildi.

Helal Gıda Belgelendirmesi tüm dünyada helal gıda tüketme hassasiyeti içinde olan tüketicilerin taleplerinden kaynaklanan bir ihtiyaçla gündeme geldiği hatırlatılan açıklamada, uluslararası ticarette tüm ülkeler için önemli bir kriter haline gelen bu ihtiyaca cevap vermek üzere pek çok ülke ve kuruluşun yanı sıra Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN)'nin de Helal Gıda Standardı çıkarma hazırlığı yaptığı kaydedildi.

TSE'nin 14 Temmuz 2011 tarihinden bu yana, İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) tarafından yayınlanan Helal Gıda Standartlarına göre Helal Gıda Belgelendirmesi yaptığı hatırlatılan açıklamada, "SMIIC vasıtasıyla Helal Gıda Belgelendirme’sine uluslararası bir nitelik kazandırılması çalışmalarının içinde bulunan TSE, konuya ticari boyutuyla değil, tüm dünyada dini hassasiyetleri olan insanların bilgilenme ihtiyacı boyutuyla yaklaşmaktadır. Uluslararası kalite ve güvenlik standartlarına uygun üretimlerin ayrıca İslami şartlara da uygunluğunu gösteren TSE Helal Gıda Belgesi, Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği yapılarak verilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı; TSE Helal Gıda Belgelendirme Komisyonuna üye katılımı sağladığı gibi yapılan Helal Gıda Belgelendirme incelemelerine ve eğitimlerine uzman görevlendirerek destek vermektedir. Belgelendirme sürecinde, TSE’nin uzman personeli gıda güvenliği ve hijyen konuları ile ilgilenirken Diyanet görevlileri ise İslami kurallara uygunluk değerlendirmesi yapmaktadırlar." denildi.

TSE uzmanlarının İslami kurallara uygunluk açısından herhangi bir değerlendirme hakkına sahip olmadığı aktarılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Bu yetki tamamen Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerine aittir. İslam dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmekle görevlendirilmiş Diyanet İşleri Başkanlığı’nın TSE Helal Gıda Belgelendirme sürecine katkısı bu konudaki resmi otorite olması nedeniyle verdiği katkıdır. TSE, Helal Gıda Belgelendirmesi’nde uzmanlık alanı dışındaki bu konuda resmi otorite olarak görülen Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan uzman görüşü talep etmiş, Başkanlığın talebi olumlu karşılamasına binaen çalışmalar başlatılmıştır."

Söz konusu haberlerde Diyanet İşleri Başkanlığı’na yönelik 'her konuda fetva veren kurum' şeklindeki eleştirileri, Helal Gıda Belgelendirmesi’nde katkı isteyen kurum olarak TSE’ye de yapılmış bir haksızlık olarak görüldüğü belirtilen açıklamada, uygunluk değerlendirme alanında 57 yıldır yürüttüğü çalışmalarla uluslararası yetkinlik ve itibara sahip olan TSE'nin, belgelendirme yaptığı alanlarda uzmanlık gerektiren konularda, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi üniversitelerden kamu kurumlarına, sivil toplum örgütlerinden, özel sektör kuruluşlarına kadar pek çok kurum ve kuruluşla işbirliği yaptığına işaret edildi.
Kaynak: cha