Tarım, gıda ve hayvancılık sektörlerinde çeyrek asırdır faaliyet gösteren Matlı AŞ, yeni yatırımlar ile büyümesini sürdürüyor. Karacabey, Konya, Turgutlu ve Çorlu tesislerine ek olarak yakın gelecekte Samsun ve Gaziantep’te yeni üretim tesislerini faaliyete geçirmeye hazırlanan şirket, 600'e yakın çalışanıyla İSO 500 ve Fortune 500 listelerinde kendisine üst basamaklarda yer buluyor.

        ‘Daha Verimli Bir Gelecek İçin Sürekli Gelişim’ sloganıyla çalışmalarını sürdüren Matlı, kurumsal kaynak planlama, müşteri ilişkileri yönetimi, tedarikçi zinciri ve ilişkileri yönetimi gibi konuları kapsayan SAP (Systeme, Anwendung und Produkte) uygulamasına başlayacak.

        Matlı Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Matlı Genel Müdürü M. Emre Vural, AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı yanı sıra şirket üst düzey yöneticilerinin katılımıyla Bursa Crowne Plaza Convention Center’da gerçekleştirilen basın toplantısında, yeni yatırımlar ve hedefler hakkında bilgi verildi.

        Matlı’nın yeni yatırımları, büyümesi ve gelişiminin yanı sıra SAP programı kullanımına geçişinin ele alındığı toplantıda ülkenin tarımsal gelişimi masaya yatırıldı. Özer Matlı, şirketin yatırımları ile gelecek vizyonu hakkında bilgi paylaşımında bulunduklarını belirterek, “25 yıl önce babamız rahmetli Ömer Matlı tarafından kurulan şirketimiz geride kalan zaman içerisinde Karacabey’den Turgutlu’ya, Konya’dan Çorlu’ya, Samsun’dan Gaziantep’e uzanan yem üretim ağını ülke genelinde yaygınlaştırarak Türkiye’nin yemcisi olduk.” dedi.

        Matlı’nın 600’e yakın çalışanıyla gerek İSO 500, gerekse Fortune 500 listelerinde her yıl üst basamaklara yükseldiğini anlatan Özer Matlı şunları söyledi: “Bugün itibariyle Türkiye’nin ISO’ya göre 276. büyük şirketiyiz. Kuruluşumuzdan bu yana gerek üretim, gerekse Ar-Ge çalışmaları ve insan kaynağına yapılan yatırımlarla sürekli gelişim ve değişimi düstur haline getirdik. Şirketimizin merkez fabrikası olan Karacabey yem üretim tesisimiz, yılda 155 bin ton yem üretimi gerçekleştirmektedir.”

        2012’DE CİROMDA YÜZDE 25 ARTIŞ BEKLİYOR

        2009 yılında Manisa Turgutlu’da açtıkları yem üretim tesisinin yılda 170 bin ton üretim kapasitesi ile Avrupa’nın en yüksek kapasiteli yem üretim tesisi olduğunun altını çizen Matlı, şöyle devam etti: “Yıllık toplam üretimimiz 550 bin ton olup, entegre çiftliklerimiz içinde 40 bin tonluk üretimimiz ile birlikte 2012 yılı sonunda 590 bin tonluk üretime ulaşmış olacağız. Bu üretimden gelen ciromuz 2012 yılı sonunda; büyükbaş yem üretiminde 350 milyon lira, kanatlı yemi üretiminde 45 milyon lira ve ticaret hacmimizde 40 milyon lira ile 435 milyon liraya ulaşmış olacaktır. Böylece 343 milyon lira olan 2011 yılı ciromuz 2012 yılında yüzde 25’lik bir artış göstermiş olacak.”

        Büyüme projelerine Samsun, Gaziantep gibi şehirleri eklediklerini anlatan Matlı, gıda alanında bu entegre yapının bir parçası olarak Karacabey’de var olan eğitim çiftliği ve yumurta üretim merkezleri gibi yatırımlar hedeflediklerini söyledi.
Aralık 2012’de üretime başlayacak yem üretim tesisinin, saate 40 ton yem üretim kapasitesine sahip olacağını bildiren Matlı, Gaziantep fabrikasının ise 2013’te üretime başlayacağını anlattı.

        Bu yatırımlarla 2015 yılı yem üretim hedeflerinin yıllık bir milyon ton ve 2020 hedeflerinin ise 2 milyon ton olduğunun altını çizen Matlı Özer Matlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yem konusundaki başarısını yumurtada da hedefleyen Matlı AŞ, tam kapasiteyle çalışmaya başladığında 250 kişinin istihdam edileceği ve günde bir milyon 770 bin adet yumurta üretim kapasitesi ile 2013 yılı sonunda Türkiye’de yeni bir rekora imza atacak. Yumurtada 2015 yılı üretim hedefimiz yıllık bir milyar adet ve 2020 yılı hedefimiz ise 2 milyar adettir.”

        Özer Matlı, yatırım planları içinde iki ayrı yem üretim tesisi, likit yumurta tesisi, yumurta üretim tesisi, damızlık civciv üretim tesisi, besi çiftliği, süt çiftliği, beyaz et kesimhanesi, kırmızı et kesimhanesi, Ar-Ge süt besi çiftlikleri, bakliyat, süt işleme tesisi, süt tozu tesisi, lisanslı depoculuk, viyol üretim tesisi, gübre üretim tesisi, tarımsal faaliyetler, gayrimenkul, biyogaz, rüzgar enerjisi, fleke üretim tesisi gibi tesislerin bulunduğunu söyledi. Bunun yanında eğitime de destek verdiklerini anlatan Matlı, ayrıca ‘En prestijli kurumsal yönetim sistemi’ni başlatacaklarını sözlerine ekledi.

        TÜRKİYE GELİŞİYOR, MATLI BÜYÜYOR

        AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı da konuşmasında; babaları Ömer Matlı’nın tırnakları ile kazıyarak bir yerlere getirdiği şirketin bir marka olduğunu belirterek, bunun da Türkiye’nin gelişmesinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

        10 yıl önce hatırlamak istenmeyecek bir seviyeden bu günlere gelindiğine dikkat çeken Matlı, “Türkiye’deki milli gelirimiz 10 yılda 3 kattan fazla arttı. Bu güç, bu enerji, bu güven bize yeni kaptılar açtı. Türkiye artık 1 -2 yılık vizyon çizmek değil, 10-12 yıllık vizyonlar çizer hale geldi.” dedi. 2023 hedeflerinin de el birliği ile yakalanacağına dikkat çeken Önder Matlı, Bursa’nın da bu hedeflerin yakalanmasında önemli bir yeri olduğunu söyledi. Özellikle tarımın gelişimine dikkat çeken Matlı, Türkiye’de nüfusun yüzde 25’inin tarımda istihdam edildiğine işaret etti. Bu oranın AB ile kıyaslandığında tarımda yaşanan sıkıntıların giderilmesi gerektiğini anlatan Matlı, bunun da eğitimle yapılacağına işaret etti.

        Türkiye’deki tarım sektöründe en büyük eksiklik olan altyapının giderilmesi gerektiğini ifade eden Matlı, hükümet olarak mekanizasyona büyük önem verdiklerin, ancak tarımda AB ile kıyaslandığında henüz istenen seviyede olunmadığına işaret etti.
Türkiye’nin dünyada tarım sektöründe dünyada 7. sıraya geldiğine dikkat çeken Matlı, teknoloji-bilim ve tarımın birlikte entegre edilmesi ile daha büyük işlerin başarılacağına dikkat çekti.

        "İKİ SEÇENEK VAR, BİZ İYİ SEÇENEĞİ TAKİP EDİYORUZ"

        Matlı Anonim Şirketi Genel Müdürü Emre Vural ise şunları dile getirdi: “Matlı'nın iki temel amacı var; biri karlı büyümek, diğeri ise verimliliktir. Önümüzde iki senaryo var. Biri; dünyada bu yıl büyük bir kuraklık var. Bundan dolayı da sap ve samanda büyük bir fiyat artışı yaşanıyor. Bunun yanında girdi fiyatlarının atmasına rağmen, tavuk, et, süt ve yumurta gibi ürünlerin fiyatları ise yerinde sayıyor. İyi senaryo ise kişi başı gelir artıyor ve buna bağlı olarak da bu tür ürünlere rağbet artıyor. Bizim de gayemiz bunları içeriden karşılamak.” Kendilerinin de iyi senaryoyu temel aldıklarını söyleyen Emre Vural, Türkiye’nin büyük krizlere karşı bağışıklık kazandığını belirterek, yaşanacak olası krizlerin fırsata dönüştürülmesi gerektiğini aktardı.

        Matlı Grup Satış ve Pazarlama Müdürü Yasemin Eren de 25 yıl önce kurulan Matlı AŞ’nin birçok alanda faaliyette bulunduklarını belirterek, “2011 yılında İstanbul Sanayi Odası şirketlerin satış verilerini değerlendirdiğinde Matlı olarak Türkiye’nin en büyük 276. şirketiyiz. Fortune verilerine göre ise tarımsal verilerde Türkiye’nin en büyük 3. şirketiyiz. Türkiye’nin protein ihtiyacını karşılamak için çıktığımız bu yolda 10 yılda 11 kat büyüdük.” dedi.
Kaynak: cha