Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez, uygulanan yavaşlatıcı önlemler nedeniyle iç talepte yaşanan kontrollü gerilemenin, tüketici fiyatlarının üst üste üç aydır negatif gelmesini sağladığını söyledi.

        Sönmez, yaptığı açıklamada, enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Temmuz ayında talep daralmasındaki etkiye özel olarak ihracattaki yüzde 5,5 gerilemenin de katkı koyduğunu ifade eden Sönmez, liradaki değerlenme eğilimine dikkat çekti. Tüm bu gelişmelerin, yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 6,5’tan yüzde 6,2’ye revize eden Merkez Bankası’nın hareket alanını genişlettiğini belirten Sönmez, “Enflasyonda esas zorluk 2013 yılında. Bir yanda ekonomide daha hızlı büyüme isteği, diğer Gencobahis yanda enflasyonu yüzde 5,5’e çekme hedefi var. Gidişatı büyük ölçüde yurt dışı gelişmeler tayin edecek.” dedi.

        Temmuzda gerileyen enerji fiyatlarının da enflasyonun düşüşüne önemli ölçüde katkı verdiğini belirten Sönmez, gıda fiyatlarının ise bu kez eğilimin tersine, artış etkisi yaptığını söyledi. Sönmez, “Mart-Haziran döneminde aylık bazda gerileyen gıda fiyatları temmuz ayında yüzde 0,4 arttı. Böylece önceki üç yıl boyunca Temmuz ayında düşen gıda fiyatları, geçen ay bu eğilimin dışına çıktı.” ifadesini kullandı.

        Celal Sönmez, iç tüketimin önemli göstergelerinden biri olan mobilyada fiyatların aylık bazda yüzde 2 düşmesinin, nispi durgunluğun göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: cha