Rusya Tarım Bakanı Nikolay Fyodorov 2012 için tahıl rekolte beklentilerinin 80 milyon tondan 75 milyon tona çektiklerini, ihracat yasağının gündemde olmadığını söyledi.

Yıl başında 2012 için geçen yıl elde edilen 94 milyon ton ürün beklentileri olduğunu hatırlatan bakan, “Sonraları tahminlerimizi 75-80 milyon tona çektik. Şimdi daha çok 75 milyon ton civarında olmasını öngörüyoruz.” dedi.

Rekoltenin 60 milyon tona düştüğü seviyede kuraklık olduğunu kaydeden bakan, rezervlerde 17 milyon ton ve müdahale fonunda da 5 milyon ton tahıl olduğunu kaydetti.

Rusya’nın yerel tüketimi 70,3 milyon tonu bulurken, toplam ihraç miktarının da 12 milyon tona düşmesi öngörülüyor. Rusya 80-85 milyon ton aralığında rekolte beklentisi olduğunda ihraç rakamını 16 milyon ton olarak belirlemişti. Mevcut şartlarda Rusya’nın 1 Ocak 2013 itibari ile rezerv fonlarında 11 milyon ton tahıl olacak.

Rusya’nın iç tahıl tüketiminin 70 milyon ton civarında olduğunu vurgulayan bakan, “Biz buğday ve diğer tahıl ihraç potansiyelimizi, halkımızın gıda ihtiyacını güvende tutarak koruruz.” şeklinde konuştu. Bakan kategorik olarak tahıl ihracatının sınırlandırılmasına karşı olduklarını da vurguladı.

Rusya tahıl üretimi özellikle Volga, Ural ve Sibirya bölgelerinde kuraklık ve sıcak havalardan olumsuz etkilendi. Tarım Bakanlığı verilerine göre ülke tahıl üretim alanlarının yüzde 6’sını sıcak geçen havalardan etkilendi.

Tarım rekoltesindeki düşüşün sektörün 1,7 trilyon rubleyi (51,8 milyar dolar) bulan borçlarını da olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor. Sektör temsilcilerine göre 2002’den bu yana maiyetler en az dört kat artarken, fiyatlar ise 2000 rubleden 4300 rubleye yükseldi.

2010’da kurak geçen mevsim nedeni ile rekolte 61 milyon tona kadar düşmüş, yerel piyasada fiyat artışını engellemek isteyen hükümet ihracatı yasaklamıştı.
Kaynak: cha