Rusya, 18 yıllık hayali olan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliğini resmen uygulamaya başladı. Cenevre’de 16 Aralık 2011’de imzalanan anlaşma metni, gerekli onay süreçlerinden sonra resmen aktif hale geldi. Rusya, küresel ekonomik yapıya 156. ülke olarak dahil oldu.

        Rusya Ekonomi Bakanlığı, DTÖ üyeliğinin yerli ve ithal ürünlerde fiyatların düşmesine katkı sağlayacağını açıkladı. Dünya Bankası’na göre DTÖ üyeliği, Rusya ekonomisine ilk 3 yıl için yüzde 3,3, uzun vadede yüzde 11 büyüme katkısı sağlayacak.

        DTÖ üyeliğine karşı olan çevrelere göre ise tarım başta olmak üzere yerli sanayi, tekstil ve diğer sektörler önemli ölçüde zarar görecek. İthalat artacak ve ülkenin ulusal bağımsızlığı ve güvenliği tehdit altına girecek.

        Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’da konuşan Ekonomi Bakanı Andrey Belousov, DTÖ üyeliği ile birlikte 2013’de 188 milyar ruble (5,7 milyar dolar) ve 2014’de de 257 milyar ruble (7,8 milyar dolar) bütçe kaybı yaşayacaklarını açıklamıştı. Belousov’a göre ücret artışları, vergi gelirlerinde artış ve diğer dolaylı kazançlar reel kaybı azaltacak.

        Rusya’nın DTÖ üyeliğinin ardından ortalama yüzde 10 civarında olan gümrük koruma tavanları yüzde 7’lere kadar çekilecek. Bilgi teknolojileri ve pamukta gümrükler sıfırlanacak. Vergi tavanları ile ilgili düzenlemeler aşamalı olarak gerçekleştirilecek. Otomobil sektöründe 7 yıl sonra başlaması beklenen indirimler, kümes hayvanlarında 8 yıl sonra başlayacak.

        Söz konusu üyeliğin, Rusya ve Türkiye arasında 100 milyar dolar olarak belirlenen toplam ticaret hacmi hedefine önemli katkı sağlaması bekleniyor. Türk ihracatçısı, coğrafi yakınlık ve Rusya pazarı ile ilgili birikim avantajını kullanarak pazardaki payını büyütme imkanına sahip olacak.

        Rusya’nın DTÖ üyeliğini kutlayan Londra merkezli TheCityUk’a göre Moskova’nın finans merkezi olma yolunda önemli bir adım atıldı. Ria Novosti’nin haberine göre TheCityUk, “DTÖ üyeliği vesilesi ile Rusya ekonomik modernizasyonda önemli adımlar atma imkanı bulabilecek. Gümrüklerin indirilmesi, sanayi ürünlerinde fiyatların düşmesi, hizmet sektörünün liberal hale gelmesine katkı sağlanacak.” yorumunda bulundu.

        Rusya’nın ABD ile ekonomik ilişkilerinde ise soğuk savaş yıllarından kalan Jackson-Vanik düzenlemeleri kaldırılıncaya kadar herhangi bir gelişme sağlanması beklenmiyor.
Kaynak: cha