Zonguldak Alaplı Ziraat Odası tarafından 2009 yılında başlatılan organik fındık tarımında, ilk mahsul tarladan toplanarak piyasaya sürüldü. İlçede organik fındığın 4.4 TL olduğu belirtildi.

        Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, 4 yıldır ilçede organik fındık tarımının yaygınlaştığını söyledi. Organik fındığın altın değerinde bir ürün olduğunu ifade eden Türkoğlu, ”2009 yılında Fiskobirlik ve Toprak Mahsulleri Ofisi devreden çıkınca, tarım kanunu hükümlerine göre biz çiftçilerimize sahip çıkmak amacıyla organik tarıma geçmeye karar verdik. İlk yılımızda 985 çiftçimizi organik fındığa geçirdik. Bugün kayıt yaptıran 157 çiftçimiz 3 bin 500 dekarda organik fındıklarını toplayarak satışa hazır hale getirdi. Ziraat odası olarak Nimeks Organik Tarım Ürünleri firmasıyla işbirliği yaparak, ilçede organik fındık alımını 4,4 TL ile Gümeli beldesinden almaya başladık. Alaplı’daki organik fındık dış ülkelere ihraç edilecek.” dedi.

        Organik fındık yetiştiriciliği yapan Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam ise “Yaklaşık 7-8 yıl önce Gümeli’de bir kuraklık oldu. Kuraklık döneminde hep azotlu gübre atmaya başlamıştım. Azotlu gübre attığımda fındıkta randımanın 26 kadar düştüğünü gördüm. Ardından bir daha azotlu gübre atmayacağıma kendimi şartladım. 4 yıldır hiçbir kimyasal gübre kullanmadım. 4 yıl sonra yüksek verimle mahsulümü toplayarak ziraat odasına teslim ettim. Piyasadan yüzde 10 farkla ürünümü sattım.” diye konuştu.

        Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik ise organik fındığın, normal fındıktan neredeyse 2 katı fazlasına üreticiye satışının yapılacağını söyledi. Çelik, "Bu da diğer üreticilere özendirici olacağını düşünüyorum. Diğer insanlarımız da ona bakarak organik tarıma geçecek, böylelikle organik tarımla uğraşan çiftçi sayısında büyük bir artış olacak. Hem ülkemiz hem de insanlar organik fındık yiyecek ve çiftçimiz daha çok para kazanacak, ülkemiz de bol gelir elde edecek.” şeklinde konuştu.


Kaynak: cha