Perakende sektörü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen gıdada taklit ve tağşişe yönelik operasyonlara destek verdi. Sektör, bu uygulama ile firmaların kendini toparlayacağı; üretim için gerekli şartları karşılayacağı görüşünde birleşti.

Türkiye’nin önde gelen perakende oyuncuları, Haziran 2012’den bu yana devam eden ve taklit ile tağşiş yapan firmaları hedef alan operasyonları Retail News'e değerlendirdi. Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Selamet Aygün, operasyonları doğru bulurken; bunun daha sistematik ve uygulanabilir olması gerektiğini vurguladı. Sistemin geçiş süreci olduğuna işaret eden Selamet Aygün, “Artık işletmelere daha bilgilendirici çalışmalar yapılmalı. Öncelikle en büyük ceza tüketicinin ürünü almamasıdır. Tüketicileri bilinçlendirmek için çalışmalara ağırlık verilmelidir. Marka olmuş firmalar düzeltmeler ve yeni revizeler yapmalıdır.“ ifadelerini kullandı.

İstanbul Perakendeciler Derneği Başkanı İhsan Biçen ise “Yüzde 100 dana eti olduğunu iddia eden markalardan bazılarında düşük miktarlarda dahi olsa tavuk ve benzeri ete rastlandı. Firmaların üretim hattında bulunan etler düşük oranlarda da olsa karışabiliyor.” diyerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın az oranlarda bile olsa tüketiciyi yanıltan, etiket basan markaları teşhir ettiğini dile getirdi.

SİSTEME GÜVEN ARTIYOR

Kiler Marketler Zinciri Perakende Grup Başkanı Ümit Kiler, bakanlığın taklit ve tağşiş operasyonları ile sisteme güveni artırdığına kanaat getiriyor. Şartlar itibariyle ürün ve hizmet kalitesinden taviz verilmemesi gerektiğini belirten Ümit Kiler, uygulamanın firmaların kendini toparlaması ve gerekli koşulları yerine getirmesi için faydalı olacağını ekledi.

Rammar Marketler Zinciri Müdürü Mahmut Karadağ’a göre de firmaların deşifre edilmesi halkın daha çok bilinçlenmesine katkı sunuyor. Mahmut Karadağ, “Teşhir etme yöntemi diğer üretici firmalara da örnek olmakta ve otokontrol sistemini geliştirmekte. Bu sayede zincirin tüm halkaları en iyiye ve en kaliteliye ulaşmak için çabalıyor.” saptamalarında bulundu.

Tesco Kipa Ticari Direktörü Murat Sağlık devlet ve perakendecilerin birlikte çalışması gerektiğine inanıyor. Perakendecinin tüketici sağlığını merkeze koyarak hareket etmesi gerektiğine dikkat çeken Murat Sağlık, “Devlet, kamu sağlığını olumsuz etkileyen, merdiven altı veya standart altında üretim yapan firmaların haksız rekabet yapmasını engellemek için gerekli denetimi yapmalıdır.” diye konuştu. Murat Sağlık, gıda standarlarının yanı sıra Avrupa Perakendeciler Birliği standartlarına göre de denetim analizleri yaptıklarını, gerekli hassasiyeti gösterdiklerini de ifade etti.


Kaynak: cha