Forbes dergisinin Türkiye’nin en zengini olarak belirlediği FIBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, tatile çıkmak isteyen Ruslara kredi veriyor. Özyeğin'in Rusya’daki bankası Credit Europe Bank'ın turizm şirketi Pegas’la yaptığı işbirliğinden 3 ayda 3 bin 500 kişi faydalandı, rakamın yılsonunda 6 bin 500'ü bulması hedefleniyor. Özyeğin'in bankasından şimdiye kadar turizm kredisi kullanan Rusların yüzde 60'ı Türkiye'yi tercih etti.

Credit Europe Bank Başkan Yardımcısı İlsur Gibadullin, Moskova merkez ofiste Pegas Rusya Genel Müdürü Anna Podgornaya ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, “Rus müşteriler ortalama 60 bin ruble (2 bin dolar) kredi kullandı. Paketten istifade eden müşterilerimizin yüzde 60’ı Türkiye, yüzde 24’ü Mısır, yüzde 5’i İspanya, yüzde 5’i Tunus, yüzde 3’ü Kıbrıs, yüzde 2’si Rusya ve yüzde 1’i de Bulgaristan destinasyonunu tercih etti.” dedi. Yarım saat gibi kısa bir sürede 3-18 ay aralığında kredi verdiklerini ifade eden Gibadullin, “Kredi miktarı 10-500 bin ruble (300-17 bin dolar) aralığında değişiyor. 100 bin ruble kredi için tek kimlik yeterli.” bilgisini verdi.

Credit Europe Bank, Pegas’ın dışında, Sunrise Tur, Blue Sky ve diğer bir çok turizm firması ile de seyahat kredileri konusunda işbirliği yapıyor. Pegas’ın internet sayfasından müşteriler doğrudan kredi başvurusunda bulunabiliyor. Rusya genelinde 470’i bulan Pegas ofisleri aracılığı ile kredili seyahatlerini rahatlıkla satın alabiliyor. Pegas’ın bazı bölge şubelerinde kredili satışların oranı yüzde 30’lara ulaşmış durumda.

Rakamların Credit Europe Bank açısından henüz küçük olduğuna değinen Gibadullin, “Önemli olan büyüme trendi. Bu yıl üç kat turizm kredileri arttı. Gelecek yıl da en az üç kat artar. Pegas ve diğer turizm firmalarına kurumsal destek veriyoruz. Pegas’la henüz yolun başındayız. Çalışmalarımız Rus turizm sektörüne önemli katkı sağlayacak. İnsanların planları yokken ön ödemesiz kredi kullanarak tatil imkanı elde edebiliyor.” şeklinde konuştu.

POS cihazları ve kredi kartları ile de turizm sektörüne katkı sağladıklarını belirten yetkili, “Pegas’ın tüm ofislerinde Credit Europe Bank’ın POS cihazları var. Yaklaşık 1,4 milyon kredi kartı müşterimiz var. Bunlar Türkiye seyahatlerinde kredi kartları ile harcama imkanı bulabiliyor. Bir de Pegas’la Loyalty program geliştiriyoruz. Bunu da yeni turizm sezonuna kadar hazır edeceğiz.” dedi.

FIBA Group’a ait Credit Europe Bank 15 yıldır Rusya pazarında faaliyette bulunuyor. Kurumsal ve bireysel alanda hizmet veren bankanın 3 milyon müşterisi var. Bin 500 büyük şirket ve 12 bin küçük ve orta ölçekli işletme Credit Europe Bank’la çalışıyor. Moskova ve Rusya’nın diğer kentlerinde 140 şubede 600 ATM ile müşterilerine ulaşan Credit Europe Bank, 109,4 milyar ruble mal varlığı ile Rusya’nın 47. büyük bankası. Sermaye açısından 14 milyar ruble ile Rusya’nın 39. Bankası olan Credit Europe’un net geliri 2 milyar rubleyi geçti. (1 dolar 31,5 ruble)

"TÜRKİYE TURLARI MAKUL FİYAT SEVİYESİNİ BULDU"

Pegas Genel Müdürü Podgornaya, Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na yaptığı değerlendirmede, Türkiye’ye giden Rus turistlerde geçen yıla göre düşüş yaşanmasının nedenlerini açıkladı. Türkiye'nin geçen yıla göre turist rakamlarında yüzde 6-7 düşüş yaşandığını açıkladığını ancak kendileri açısından bir düşüşün olmadığını ifade eden Podgornaya, şunları söyledi:

"Ancak eskisi kadar yükselmenin olmadığını da söyleyebilirim. Düşüş yok ancak yükselme de yok. Ki, bence bunun da doğal nedenleri var. Öncelikle, yıllardır Türkiye destinasyonu yıldan yıla yüzde 30 artış sergiliyordu. Bu yıl ise Türkiye’de tatil yapmanın fiyatı değişti. Bana göre bu fiyatlar gerçekçi fiyatlar. Eskiden Türkiye’nin fiyatları gerçek dışı düşük rakamlarla sunuluyordu. Şimdi ise bu rakamlar olması gerektiği düzeye geldi. İkincisi ise, daha önce Türkiye ile kalite-fiyat açısında rekabet edecek bir ülke yok iken, şu anda Avrupa destinasyonunda Yunanistan, İspanya gibi ülkeler fiyatlarını düşürerek Türkiye ile rekabet etmeye başladı. Ancak Rusya Türkiye arasında vizesiz dolaşım ve Rusya’nın bölgelerden Türkiye’nin Akdeniz bölgelerine direkt uçuşların olması Türkiye’yi halen 1 nuamaralı tatil merkezi halinde tutmaya devam ediyor.”

"TÜRKİYE KIŞ VE SAĞLIK TURİZMİ İÇİN DE TERCİH EDİLİYOR"

Türkiye’nin birkaç yıldır tatil sezonu bitmeyen ülke haline geldiğine değinen Pegas yetkilisi, konuşmasına şöyle devam etti:

“Her yıl özellikle Türkiye’nin kış turizminin gerçekleştiği bölgeleri daha da ilgi çekici hale geliyor. Ve sadece kaymak için gitmiyor insanlar, ayrıca sağlık turizmi olarak algılıyorlar. Eskiden kış turizmi için hep Almanlar giderdi. Ruslar pek tanımazlardı. Şimdi ise kış turizminin güzelliklerinin tam tadına vardılar. Türkiye’de sürekli güneş var. Kışın kalitesi yüksek düzeyde olan oteller hizmet veriyor. Orada fitness, havuz, spa gibi hizmetler veriliyor. Bu hizmetler sağlıklı tatili algılamak ve rahatlamak için en güzel şekilde hazırlanmış.”

Rusya ve Ukrayna’da faaliyet gösteren Türk girişimi Pegas, Türkiye, Mısır, Tunus, Yunanistan, Çin, Kıbrıs gibi merkezlere turist taşıma açısından en büyük seyahat acentelerinden biri olarak biliniyor. 1994’de faaliyetlerine başlayan şirket, yıllık 2,5 milyon turiste hizmet veriyor.
Kaynak: cha