Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı İlhan Parseker, "Otomotivin merkezi Bursa. Teknoloji de bilgi birikimi de bizde. TİGEM arazisi hazır. Otomotiv test merkezi bir an önce Bursa’da kurulmalı. Başka bir kenti düşünmek bile anlamsız." dedi.

BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, Türkiye'de kurulması planlanan otomotiv test merkezinin mutlaka Bursa’da olması gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin otomotivde son 10 yılda çağ atladığını belirten Parseker, "Bu başarı, büyük ölçüde Bursa’da kurulu üç büyük üreticinin ve devasa yan sanayinin başarısıdır. Ülkede üretilen her iki motorlu araçtan biri Bursa’da üretilirken otomotiv test merkezinin otomotivle ilgili olmayan bir kentte kurulması düşünülemez." diye konuştu.

Türkiye’de bir otomotiv test merkezi bulunmamasının büyük bir eksiklik olduğunu söyleyen Parseker şunları kaydetti: "Ülkemizde bu kadar gelişmiş bir otomotiv sektörü varken AR-GE faaliyetlerinin yapılacağı ve geliştirilen ürünlerin doğrulamasının yapılacağı bir test merkezinin olmayışı, yıllardır üzerinde durulan bir problem. Testler yurt dışında yapılmak zorunda kalındığı için bilginin gizliliğinden rekabet dezavantajına kadar ortaya birçok sakınca çıkıyor. Proje bazında 10-15 milyon euroyu bulan test maliyeti de cabası."

Bursa olarak bu sorunları ortadan kaldıracak bir test merkezi kurmaya talip olduklarının altını çizen Parseker, sözlerini şöyle sürdürdü: "Otomotiv test merkezi için 3 bin dönümlük bir araziye ihtiyaç var. Gerekli teknik şartlara sahip arazi, 300 bin dönüm genişliğindeki TİGEM’de mevcut. TİGEM arazisinin yüzde 1’nin bu işe vakfedilmesi için gerekli girişimler yapıldı. Bursa’da yerel yönetimden sivil toplum kuruluşlarına kadar herkes bu projeyi istiyor. Projenin maliyeti 120 milyon Euro olarak hesaplanıyor. Başta BTSO olmak üzere Bursalı girişimciler bu konuda her türlü sorumluluğu almaya hazır. BTSO’nun Uludağ Üniversitesi ile birlikte kurduğu ULUTEK’te oto sanayine dönük AR-GE çalışmaları Otomotiv Test Merkezi ile entegre olduğunda Bursa’da bu alandaki bilgi ve teknoloji seviyesi zirve yapacaktır. Bu girişim, ülkemizin yerli otomobil markası yolculuğuna da ışık tutacaktır."
Kaynak: cha