Bursa İnegöl Keresteciler Odası Başkanı Muzaffer Balcıoğlu, Orman Genel Müdürlüğü(OGM)’nün ağaç ihalelerine katılmak isteyen firmalara ‘yeterlilik’ şartları getirmesini istedi. Balcıoğlu, OGM’nin son dönemde orman ürünleri ve kereste sektörünün taleplerini dinlediğini ve çözüm bulduğunu da belirterek, fiyat istikrarı için gerekli olan bu taleplerinin de çözümleneceğine inandıklarını söyledi.

        Bir açıklama yapan Muzaffer Balcıoğlu, bazı dönemlerde ağaca olan talebin arttığını, böylece fiyatların yükseldiğini, kimi zaman ise talep daralması ile fiyatların aşağıya düştüğünü kaydetti. Fiyatlarda artış olduğunda sektörü bilmeyen kişi ve firmaların Orman İşletmeleri tarafından açılan ihalelere katılarak fiyat spekülasyonlarına yol açtığını ifade eden Muzaffer Balcıoğlu, açıklamasında şunları dile getirdi: “Çünkü Orman ihalelerine katılmak isteyenler için çok az yeterlilik şartı var. Dahası ihaleyi açan Orman İşletmeleri zaten çok az olan yeterlilik şartları ile ilgili belgeleri katılımcılardan hiç talep etmiyorlar. Bu yüzden her isteyen ihalelere katılıp, dilediği fiyatı atıyor. Bu durum en önemli ham maddemiz olan ağacın fiyatında büyük dalgalanmalara yol açıyor.”

Benzer sıkıntıları kesilmiş ağaç ihalelerinde de, dikili ağaç ihalelerinde de yaşadıklarını vurgulayan Muzaffer Balcıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de kereste ve orman ürünleri pazarının işlem hacmi yıllık 10 milyar doları buldu. Sektörün en önemli ham maddesi olan ağacın fiyatı yıl içinde anormal fiyat dalgalanmaları yaşıyor. Bunu önlemek için OGM tarafından ihale şartları oluşturması gerekiyor.”

        Muzaffer Balcıoğlu yaşadıkları sorunu 3 ay önce sektör temsilcileri ile birlikte OGM İşletme Pazarlama Daire Başkanı Kenan Akyüz’ü ziyaret ederek anlattıklarını da aktardı. Kenan Akyüz’ün taleplerine sıcak yaklaştığını ve hemen harekete geçtiğini de belirten Balcıoğlu şunları kaydetti: “İhale açan işletmeler genelge ile uyarıldı. İhaleye girecek firmalardan bazı belgeler istenmeye başladı. Ama bazı işletmeler hala bu belgeleri istemiyorlar. Şubat ayında Ankara’da Ağaç ve Orman Ürünleri Şurası yapılacak. Bu şuraya bizde davet edildik. Şurada sorunlarımızı rapor halinde yeniden sunacağız ve çözüm bulunacağından eminiz.”

Fiyat dalgalanmalarının 10 milyar dolarlık işlem hacmine sahip sektörde büyük sıkıntılara yol açtığının altını çizen Muzaffer Balcıoğlu, “Dalgalanmalar devlet açısından da sıkıntılı oluyor. Bütçe planlaması yapılamıyor. Devlet zarar ediyor. Ham maddede küçük çaplı dalgalanmalar her sektörde oluyor, ancak diğer sektörlerde çok olağanüstü haller dışında yıllık fiyat dalgalanması yüzde 10’un altındadır. Bizde ise yıl içinde yüzde 300’lere varan dalgalanmalar yaşanıyor. Bu da sektörü frenliyor.” tespitinde bulundu.
Kaynak: cha