Ekonomiyi soğutma önlemlerine bağlı olarak dayanıklı tüketim ürünlerine talep daraldı. İlk 7 ayı durgun geçiren mobilya sektörü, Ramazan sonrasına ertelenen evlilik sezonuna umut bağladı.

İstikbal ve Bellona markaları ile bilinen Boydak Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, bayram sonrasına kalan evlilik planlarının mobilya sektörünü dinamik kılacağını vurguladı.

Alfemo Genel Müdürü Ramazan Davulcuoğlu ise sene sonunda mobilya satışlarının yüzde 20 artacağını, bunda evliliklerin önemli rol oynayacağını dile getirdi. Kilim Mobilya Genel Müdürü Abdullah Kazan ve Mondi Genel Müdürü İzzet Sümer de evliliklerin gelirlerine büyük katkı sunacağını ifade etti.

Ekonomi yönetimi, cari açıkla mücadele adına soğutma önlemlerine başvurdu. Bu çerçevede tüketim kısıldı, pek çok ürüne talep daraldı. Koltuk, yatak takımları ve oturma grubu gibi mobilya ürünlerinin alım satımı ertelendi. İlk 7 ayda umduğunu bulamayan sektör, Ramazan ayından dolayı ağustos ve eylül dönemine sarkan evlilik sezonunda satışlarını artırmaya odaklandı. Sezondan umutlu olan sektörün önde gelen aktörleri, satışlarını ve öngörülerini Cihan’a açıkladı.

İstikbal, Bellona, Mondi, Regina ve Deco markaları ile müşterilerine hitap eden Boydak Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, mobilya ayağında ilk 6 ayı yüzde 16 büyüme ile kapadıklarını duyurdu.

Dünya ekonomilerinde dolanan kara bulutların mobilya sektörünü menfi etkilediğini anlatan Hacı Boydak, şöyle devam etti:

“Avrupa Birliği ülkelerinde görülen borç sorunları ve bölgemizde bulunan ülkelerde tırmanan siyasi gerilimin doğal olarak ekonomimize darbeleri oldu. Şu an sektörlerde görülen moralsizlik, ekonomide durulma doğal olarak büyümeyi etkilemektedir.

Öte yandan dayanıklı tüketim alanında ertelenen talepler, Ramazan ayı sonrası için sanayicileri ümitlendiriyor. Vasat geçen bir 7 ayın ardından bayram sonrasına kayan evlilik planları mobilya sektöründe ivme getirecektir. Boydak Grubu’nun üretim ve satım faaliyetleri hedeflere uygun devam ediyor. Mobilya ayağında 2012 hedeflerini yenilemeyeceğiz. Şu an veriler, sene sonu itibari ile ertelen taleplerin de katkıları ile yüzde 14 büyümeyi yakalayacağımızı ortaya koymaktadır. Ancak şunu da iyi biliyoruz, bu dönemde ertelenen taleplerden maksimum payı alabilmek tüketici ve sektörü iyi anlamayı gerektiriyor.”

Boydak, evlenmelere bağlı olarak mobilya ürünlerine taleplerin artacağından, kayıpların giderileceğinden söz etti.

Boydak, aşırı tüketimi önleme, ekonomiyi soğutma adına atılacak adımlarda ortaya konulacak dengenin önemine değindi. “Sektörlerin tamamına nefes aldıracak, ekonomide belirgin inişlere sebebiyet vermeyecek tedbir ve uygulamalar masada olmalı. İstikrar ve huzur ortamlarının korunmasına duyarlı olunmalıdır. Çünkü istikrarın ve huzurun olmadığı, kaygıların olduğu ortamlarda konjonktür yavaşlama eğilimine girmektedir.” uyarılarında bulundu.

Alfemo Genel Müdürü Ramazan Davulcuoğlu, iç satışlar bağlamında ilk yarının durgun geçtiğini belirtti. İhracatta 3 senedir yüzde 20, 2012 ilk 6 ayında da yüzde 18 büyüme görüldüğüne temas eden Ramazan Davulcuoğlu, “Mobilya sektörünün ihracat ayağında gayet iyi bir görünümü var. Ama içeride öngörülen büyüme elde edilemedi. Maalesef hedefler yakalanamadı.“ dedi.

Ramazan ayının ardından düğünlerin arttığına işaret eden Davulcuoğlu, bu dönemin sektör için olumlu olacağını dile getirdi. 2012’de 2011’e göre yüzde 20 büyüyeceklerini aktaran Davulcuoğlu, “Bu büyümede evlilikler önemli rol oynayacak. Her şey olumlu olacak. Görünen o, bu dönemde yatak odaları, yemek odaları ve oturma grupları ilgi odağı olacak.“ ifadelerini kullandı.

Kilim Mobilya Genel Müdürü Abdullah Kazan ise mobilya ürünlerine rağbetin artacağını savundu. 2012 ilk 6 ayının sektöre iyi gelmediğinden dert yanan Abdullah Kazan, şunları kaydetti:

“Çevre ülkelerde durumlar malum, buna bağlı olarak moraller kırıldı. Satışlar dilendiği gibi değil. Ama ağustos, eylül ve ekim aylarında mobilyaya ilgi artacaktır. Evliliklerin burada önemli katkıları olacak. Malum Ramazan ayı yaza denk geliyor. Onun için son 2 senedir, mübarek ayın ardından sektörün aktif olduğuna tanıklık ediyoruz. “

Kazan, evlenmelere rağmen mobilya sektörünün bu sene çok büyümeyeceğini, Kilim’in de satışlarını yüzde 15 artıracağını tahmin etti.

Mondi Genel Müdürü İzzet Sümer de ilk 7-8 ayda satışlarda dilenen ivmenin yakalanamadığından şikâyet etti. Ağustos ayının ardından mobilyaya ilginin artacağını savunan İzzet Sümer, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Sektör için eylül ve ekim ayları dinamik geçecek. Uzun zamandır durgunluk vardı, umuyorum bu durgunluk yerini yoğunluğa bırakacak. Büyük şehirlerde kış aylarından evvel düğünlerin tamamlanması, Anadolu’da hasada yakın evliliklerin olması planlanıyor. Umuyorum, eylül ila ekim döneminde yaralar sarılır. “

Sümer, Ramazan sonrasına bırakılan evliliklerin mobilyaya talebi artıracağını, cirolara yüzde 50-60 oranında etki edeceğini ekledi.

MOBİLYA FİYATLARI STABİL

Mobilya sektörü, 2011’e oranla fiyatların stabil olduğunda hemfikir. Fiyatların geçen sene ile aynı olması Alfemo Genel Müdürü Ramazan Davulcuoğlu ve Kilim Mobilya Genel Müdürü Abdullah Kazan tarafından ürünlere aşırı taleplerin gelmemesine; Mondi Genel Müdürü İzzet Sümer tarafından da girdi maliyetlerin artmamasına bağlanıyor.




Kaynak: cha