Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) öncülüğünde bir araya gelen Mersinli iş adamlarının, ekim ayında özel bir uçakla Irak'a giderek iş görüşmeleri yapacağı bildirildi.

        TISİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nevaf Kılıç, yönetim kurulu üyeleriyle Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nu ziyaret etti. Kılıç, buradaki konuşmasında, Türkiye ile Irak arasında ticari, sosyo-ekonomik ve kültürel ilişkilerin arttırılması, mevcut ilişkilerin geliştirilmesi ve devamlılığın sağlanması için yola çıktıklarını belirtti.

        Irak'ın, Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ikinci ülke konumunda olduğuna vurgu yapan Kılıç, ayrıca müteahhitlik hizmetlerinde de Irak'ın, Türk iş adamlarının en çok yatırımının bulunduğu ülke olduğunu söyledi.

        Bu nedenle mevcut ilişkilerin çok daha iyi seviyelere taşınabilmesi için Mersin merkezli derneklerinin yurt içi ve yurt dışında şubeleşmesine yönelik çalışmalarının sürdüğünü anlatan Kılıç, şöyle devam etti: "Şube çalışmalarının özellikle Irak ayağını çok önemsiyoruz. Irak'taki benzer STK'lar ile güçlü ilişkiler içinde olacağız. Bunun yanı sıra önümüzdeki süreçte özellikle Mersin'e Irak sermayesinin yatırım yapmasını sağlamak istiyoruz. Bu yönde çalışmalarımız var. Ayrıca düzenleyeceğimiz etkinlikler ve gerçekleştireceğimiz projelerle de bağları güçlendireceğiz. Kardeş şehir çalışmalarından, Irak'ta Türk gecesi düzenlemeye kadar pek çok değişik alanda çalışma yapacağız. Tüm bunları yaparken ticareti geliştirme amacımızdan sapmayacak, bu kapsamda önümüzdeki aylarda düzenlemeye hazırlandığımız Irak'a yönelik iş gezisi projemiz ile önemli bir adım atacağız. Ekim ayında gerçekleştirmeyi planladığımız gezide 100'e yakın iş adamını özel uçak ile Iraklı iş adamları ile buluşturmayı hedefliyoruz."

        Vali Güzeloğlu ise üzerlerine düşen her türlü çalışmada destek vermeye hazır olduğunu söyledi. Derneğin iki ülke arasındaki ticarete önemli katkılar sağlayacağına inandığını anlatan Güzeloğlu, Irak'ın, Türkiye için önem arz eden bir ülke konumunda olduğunu dile getirdi.

        Her sektör için Irak'ta çok ciddi bir iş potansiyeli olduğunu ifade eden Güzeloğlu, "Irak'ın özellikle yeniden kalkınmasında, altyapısının tamamlanmasında, hizmetler sektörleri dâhil temel alanlardaki ticaret ve beklentilerinin karşılanmasında, hem maliyet hem lojistik açıdan en uygun ülke Türkiye. Ülkemizde ise şu anda ihracata dayalı büyüme gündemimizde. Türkiye'nin ekonomik büyümesi ve 2023 hedeflerine ulaşmasında en önemli alan ihracat. İhracatın da özellikle yakın komşularımızdan başlayarak gelişmesi, güçlenmesi de öncelikli amacımız. Bu anlamda TISİAD'ın Mersin merkezli kurulması ayrıca önemlidir.” diye konuştu.
Kaynak: cha