Merkez Bankası, gelecek dönemde enflasyonun aşağı yönlü bir seyir izleyeceğini tahmin ediyor.

        Merkez Bankası'nın Temmuz Ayı Fiyat Gelişmelerine ilişkin değerlendirmesinde, Temmuz ayında tüketici fiyatları yüzde 0,23 oranında azaldığı, yıllık enflasyon yüzde 9,07’ye yükseldiği bildirildi. Değerlendirmede, Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'nde de dikkat çekildiği gibi bu yükselişin işlenmemiş gıda fiyatlarından kaynaklandığı belirtilerek, "Temel mal fiyatlarının ana eğilimi maliyet yönlü baskıların hafiflemesiyle aşağı yönlü eğilimini sürdürürken hizmet fiyatları ılımlı seyrini korumuştur. Önümüzdeki dönemde enflasyonun aşağı yönlü bir seyir izleyeceği tahmin edilmektedir." denildi.

        Hizmet fiyatlarının Temmuz ayında yüzde 0,70 oranında artarken, grup yıllık enflasyonu yüzde 6,91 oranıyla son iki aydaki seviyesini koruduğu belirtilen değerlendirmede, "Bu dönemde lokanta otel hizmetleri fiyatlarında yıllık artış oranı gerilemiş, haberleşme hizmetleri fiyatları ise yıllık bazda belirgin bir değişim göstermemiştir. Ulaştırma hizmetlerinde geçen ay gözlenen geçici indirimlerin sona ermesiyle birlikte yıllık enflasyon yükselmiştir. Bunun yanı sıra, kira enflasyonunda sınırlı bir yükseliş kaydedilmiştir. Mevsimsellikten arındırılmış veriler ise Temmuz ayında fiyat artışlarının hem ana eğiliminin hem de yayılımının yavaşladığına dikkat çekmektedir." ifadeleri kullanıldı.

DAYANIKLI TÜKETİM VE GİYİM DIŞINDA ARTIŞ HIZI YAVAŞLADI

        Temel mallar grubu yıllık enflasyonunun Temmuz ayında sınırlı bir oranda (0,18 puan) artarak yüzde 8,11 olduğu aktarılan değerlendirmede, ayrıca şu bilgilere yer verildi:

        "Bu gelişmede sezon indirimlerinin önceki yıla kıyasla daha düşük Sekabet gerçekleştiği giyim fiyatları etkili olmuştur. Diğer taraftan dayanıklı tüketim malları fiyatları, en belirgin mobilya fiyatlarında olmak üzere, alt kalemlerin tümünde gerilemiş; böylelikle grup yıllık enflasyonundaki düşüş eğilimi hız kazanmıştır. Bunun yanında dayanıklı tüketim ve giyim dışında kalan temel malların aylık artış hızı da önemli ölçüde yavaşlamıştır. İfade edilen görünüme uygun olarak, mevsimsellikten arındırılmış veriler temel mal fiyatları ana eğilimindeki gerilemenin bu dönemde de korunduğuna işaret etmiştir."

        Temmuz ayında enerji fiyatlarının yüzde 1,03 oranında gerilediği belirtilen değerlendirmede, bunda belediyelerce belirlenen su tarifeleri ile tüp gaz fiyatlarındaki düşüşün etkili olduğu kaydedildi. Değerlendirmede, enerji grubu yıllık enflasyonunda son iki aydır gözlenen azalış eğilimi korunmuş ve grup yıllık enflasyonunun Temmuz ayında 1,47 puan azalarak yüzde 9,76 seviyesine gerilediği bildirildi.

Gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatlarının Temmuz ayında yüzde 0,36 oranında arttığı, grup yıllık enflasyonunun yüzde 9,06’ya yükseldiği dile getirilen açıklamada, şunlar aktarıldı:

        "İşlenmemiş gıda grubunda, yıllık taze meyve ve sebze enflasyonu düşük bazın da etkisiyle yükselmiştir. Diğer işlenmemiş gıda ürünlerinde ise beyaz et fiyatlarının artması dışında ılımlı görünüm korunmuştur. Son dönemde gerilemekte olan mevsimsellikten arındırılmış işlenmemiş gıda fiyatları bu dönemde artmış ve bu grupta yıllık enflasyon yüzde 6,60’a yükselmiştir. Temmuz ayında işlenmiş gıda fiyatları yüzde 0,52 oranında artmıştır. Bu dönemde ekmek ve tahılların yanında, konserve ürünler, şeker, çikolata ve şekerlemeler ile alkolsüz içecekler fiyatlarında artışlar gözlenirken, uzunca bir dönemdir süregelen artışların ardından katı ve sıvı yağ fiyatları gerilemiştir. Sonuç olarak, işlenmiş gıda grubu yıllık enflasyonu yaklaşık yarım puanlık azalışla yüzde 10,05’e gerilemiştir."

        ÜFE'DE YILLIK ENFLASYON 0,31 PUAN GERİLEDİ

        Temmuz ayında üretici fiyatlarının yüzde 0,31 oranında azaldığı, yıllık enflasyonun 0,31 puan gerileyerek yüzde 6,13 olduğu belirtilen açıklamada, "Mevsimsellikten arındırılmış tarım fiyatları bu dönemde artarken, grup yıllık enflasyonu düşük bazın da etkisiyle 7 puan artarak yüzde 11,42 olmuştur. İmalat sanayine girdi oluşturan tarım ürünlerinden buğday fiyatları uluslararası gelişmelere paralel olarak yüzde 3,2 oranında yükselmiştir. 2011 yılı sonlarından bu yana sürekli yükselen ayçiçeği fiyatları ise bu dönemde düşüş kaydetmiştir. Canlı hayvan fiyatlarındaki gerileme sürerken, süt fiyatlarındaki benzer eğilim Temmuz ayında yerini artışa bırakmıştır." denildi.

        Temmuz ayında uluslararası emtia fiyatlarında gözlenen artışa karşın, döviz kuru gelişmeleri ve son dönemde özellikle uluslararası metal fiyatlarında süregelen gerilemenin birikimli etkisiyle imalat sanayi fiyatları geneline yansıyan azalış eğiliminin korunduğu dile getirilen açıklamada, şunlar dile getirildi:

        "Enflasyonun grup genelindeki düşüşüne en çok katkı sunan ana metal fiyatları yıllık enflasyonu yüzde -4,76’ya gerilemiştir. Petrol ve ana metal hariç imalat sanayi yıllık enflasyonu da 1,08 puan azalarak yüzde 5,39 olmuştur. Petrol hariç imalat sanayi fiyatlarında yılın ilk yedi ayındaki birikimli artış ise yüzde 0,28 ile sınırlı kalmıştır. Üretici fiyatlarının Temmuz ayında gerilemesinde imalat sanayi fiyatlarında süregelen düşüşler etkili olurken; imalat sanayi üretici fiyat gelişmeleri, tüketici fiyatları üzerindeki maliyet yönlü olumlu görünümün sürdüğüne işaret etmektedir."
Kaynak: cha