Kazakistan’ın milli petrol ve doğalgaz şirketi Kazmunaygaz, 2016 yılına kadar ülkede yaşanan benzin sıkıntısının giderileceğine dair söz verdi.

Petrol zengini, fakat rafineri fakiri olan Kazakistan’da geçen yıl yaz aylarında başlayan akaryakıt sıkıntısı azalsa da halen sürmekte.

Kazakistan Petrol ve Doğalgaz Bakanı, 2012 yılında Rus ve Kazak piyasalarında akaryakıt fiyatlarının dengesizliğinden dolayı yüksek oktanlı Aİ-92 benzin satışlarının durdurulabileceğini açıklamıştı.

Kısa süre önce Atırau Rafinerisi’nde derin petrol işleme kompleksinin inşaa edilmesi için Atırau Petrol Rafinerisi ile Kazakistan Kalkınma Bankası tarafından kredi anlaşmasının imzalanması ülkede olumlu bir gelişme olarak kabul edilirken petrol zengini ülkede halen benzin sıkıntısının yaşanması büyük tepkilere yol açmıştı.

Yeni kurulacak derin petrol işleme kompleksinin ise, ülkenin iç benzin ihtiyacını karşılayacağı düşünülüyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Kazmunaygaz Şirketi Başkan Yardımcısı Daniyer Tiyesov, "2016 yılına doğru dizel akaryakıt ve benzini en çok kullanan Savunma Bakanlığı, Kazakistan Demiryolu ve ülkenin tarım sektöründe faaliyet gösteren tüm şirketlerin benzin ihtiyaçları karşılayabiliriz. Kendimizin ürettiği ürünle iç piyasayı doldurmak lazım.
Halihazırda bu süreç ters olarak gerçekleşmekte ve biz hazır petrol ürünleri Gümrük Birliği’ne üye ülkeleri de dahil diğer ülkelerden satın alıyoruz." dedi.

Bugünlerde Kazmunaygaz şirketinin ana hedeflerden birinin, tüketim artışını dikkate alarak iç pazardaki benzin ihtiyaçlarının karşılanması olduğunu belirten Tiyesov, ülke çapında yıllık tüketim artışının yaklaşık yüzde 10 oranında olduğuna dikkat çekti.
Kaynak: cha