Konya Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticiler Birliği Başkanı Nazif Karabulut, geçen yıl hasat zamanında 120 kuruşa satılan samanın bu yıl 4.5-5 TL'ye satıldığını açıkladı. Karabulut, hayvancılığın temel besini saman fiyatının bir yılda 4 katı artmasının görülmüş bir durum olmadığını kaydetti ve piyasayı dengelemek için saman ithalatının serbest bırakılmasını istedi.

    Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Ovası'nda hasat başladı. Yem ihtiyacı için saman alımlarına başlayan ve ovaya çıkan hayvan yetiştiricileri, saman fiyatlarının yüksekliğiyle şaşkına döndü. Konya Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticiler Birliği Başkanı Nazif Karabulut, "Hayvan yetiştiricilerimiz zaten zor şartlarda yetiştiricilik yapıyor. Bir taraftan hayvan ithalatı diğer taraftan yüksek yem fiyatları. Saman fiyatlarının bu sene aşırı yükselmesi yetiştiricileri kara kara düşündürüyor. Geçen seneye oranla ekin üretiminde yüzde 25'lik bir azalma var. Şimdi ekin fiyatlarının yükselmeye başlamasıyla Holiganbet saman stokçuları bu samanı stok etmeye başladı. Kışın saman 1 milyon lira olacak. Bakanlıktan et kıtlığında kasaplık et ithalatını serbest bıraktığı gibi samanda da ithalatı serbest bırakmasını bekliyoruz." dedi.

    Karabulut,” Bu düzenlemenin geç kalmaması lazım bir an önce bu saman ithalatının yapılması lazım. Ülke üreticilerinin hayvanlarını rahatlıkla besleyebilmesi için bu ithalat yapılmalıdır. Bizler Konya Kırmızı Et üreticileri olarak Bakanlığımızın aldığı bu kararı destekliyoruz. Ve eğer bu ithalat yapılırsa stokçular ellerindeki samanları piyasaya sürmek zorunda kalacaklardır.” Şeklinde konuştu.

    "Geçen yıl samanı 130, 150 kuruşa satıyorduk ve para kazanıyorduk. Bu sene saman fiyatlarında bir ayarsızlık var." diyen saman tüccarı Ali Bayrak, samanın yerinde 4 TL'ye satıldığını söyledi. Bayrak, bazı üreticilerin 'kışın fiyatı 8-10 TL olacak diyerek samanını satmak istemediğini belirterek, saman ticaretinin şu an neredeyse durma noktasına geldiğini vurguladı.
Kaynak: cha