Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Sarp Sınır Kapısı'nın uzun vadede yeniden inşa edilerek, ülke imajına uygun bir yapıya kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Sarp Sınır Kapısı ile ilgili mevcut yapı ve uygulamalarda karşılaşılan sorunlara dair talep ve önerilerin değerlendirildiği istişare toplantısının Artvin’de yapıldığını hatırlattı.

        Özellikle kimlikle geçiş uygulamasının başlamasından itibaren yaşanan yoğunluktan dolayı Sarp Sınır Kapısı’ndaki araçların 5–6 saat beklediğini, bunun da ihracatçıları zor durumda bıraktığını savunan Gürdoğan, Artvin Valisi Necmettin Kalkan’ın başkanlığında bir komisyon oluşturularak sorunlara kısa, orta ve uzun vadeli çözüm üretilmesi talimatı verildiğini anlattı.
Sarp Sınır Kapısı’nın zamanında yerel paydaşların görüş ve önerileri alınmadan yapılan planlama ile tamamen hatalı bir şekilde imar edildiğini iddia eden Gürdoğan, “Bu durumun yol açtığı sorunlar nedeniyle bugün işlevsel olmaktan çıkmıştır. Bunun en köklü çözümü; uzun vadede kapının yeniden inşa edilerek, ülke imajına uygun bir yapıya kavuşturulması zorunluluk arz etmektedir.” ifadelerini kullandı.

        DKİB Başkanı Gürdoğan, ihracatçı ve iş adamlarının yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için kısa vadede atılabilecek adımları ise şöyle sıraladı: “Kapıda görev yapan kurumlara tecrübeli ve yeterli sayıda personel takviyesi yapılması. İhracatçı, işadamı ve ihraç eşyası taşıyan taşıtların ayrı peronlardan öncelikli olarak geçişinin sağlanması. Kapıdaki yolcu yoğunluğunun azaltılması amacıyla Hopa-Batum arasında deniz otobüsü seferlerinin başlatılması. DutyFree ve restoranların gelen giden yolcu şeklinde ayrılması ve gümrük sahasından başıboş yolcuların izole edilmesi. Gümrük sahasına giriş öncesinde tır parkında yapılacak düzenleme ile TIR’larda gümrük işlemleri için gerekli tüm belgelerin önceden kontrol edilmesi.”

Orta ve uzun vadede de kapının yeniden revize edilmesi gerektiğini belirten Gürdoğan, bunun da yap-işlet-devret modeliyle olması, bunun mümkün olmaması halinde ise yetersiz alana sahip olan kullanım alanlarının genişletilmesi için kara tarafından ya da deniz tarafından dolgu ile genişletme yapılabileceğini anlattı.

Gürdoğan, ayrıca, Sarp’a alternatif olarak hızlı bir şekilde Artvin Borçka-Muratlı kapısının ivedi olarak açılarak alt yapı tesislerinin inşa edilmesinin sağlanması gerektiğini ifade etti.
Kaynak: cha