Almanya'da medya kuruluşlarının içeriklerinin telif haklarını koruyan yeni yasa tasarısına arama motoru Google'dan sert uyarı geldi. ABD merkezli bilişim devinin Kuzey Avrupa Sözcüsü Kay Oberbeck, “Bilişim sisteminde yeri olmayan ve dünya genelinde benzeri olmayan bir yolla internet mimarisine yapılacak bu müdahale yenilik üssü olan Almanya'ya ve ekonomisine ağır zarar verir.” ifadelerini kullandı. Oberbeck, haber ajansı dapd'ye yaptığı yazılı açıklamada, “Yeni yasanın özellikle arama motorlarını hedef alması çok saçma.” dedi.

Alman medya kuruluşları sanal ortamda yayınladıkları içeriklerin linklerinin arama motorları üzerinden kullanıcılara ücretsiz bulunmasını engellemek için uzun yıllardır mücadele ediyor. Federal Adalet Bakanlığı'nın bu talepler doğrultusunda son olarak hazırladığı yasa tasarısı arama motorlarının özet metinle birlikte kullanıcılara sundukları link başına ücret ödemelerini öngörüyor.

“HER LİNKTEN ÜCRET ALINMA TEHLİKESİ VAR”

Google sözcüsü Oberbeck linklerle birlikte verilen metin alıntılarının ücretlendirilmesi hakkında yaptığı uyarıda, “Bu tür bir ücretlendirme küçük metinlere yer verenler açısından ekonomik risk haline gelir. Bundan blogcular, medya kuruluşları, yeni girişimler, kendi internet sayfasına sahip olan her şirket ve nihayetinde bütün internet kullanıcıları olumsuz etkilenir.” diye konuştu.

Almanya genelinde halen dört milyon çalışan geçimini internet sektöründe temin ediyor. İnternetin işleyişi ise milyarlarca kullanıcı ve şirketin ortak bir ağ üzerinden bağlı olmasını gerektiriyor. Bu ağın temelinde ise linklerin ve bu linklere ait kısa metin alıntılarının kullanılması yatıyor. Ancak buna rağmen Alman Gazete Yayıncıları Birliği (BDZV) Başkanı Helmut Heinen de önceki günlerde yaptığı açıklamada yeni telif yasasını savunarak, bireysel kullanıcıların internetteki içerik tüketimi karşılığında para ödemek zorunda kalacağı yönündeki kaygıların yersiz olduğunu ifade etmişti.
Kaynak: cha