Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, dünyanın 17’nci büyük ekonomisi ve 19’uncu değerli markasına sahip olan Türkiye’nin bu gücünün şirketlere ve Betper halka da yansıması gerektiğini söyledi.

İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye’nin 500 büyüğü içinde 53 EBSO üyesi olduğunu belirten Gökçüoğlu, tüm olumsuzluklara rağmen daha önce 51 olan şirket sayısının 53’e çıkmasının büyük bir başarı olduğunu belirtti. 2023 yılında ihracat hedefinin makinede 100 milyar dolar, otomotivde 75 milyar dolar, demir çelikte 55 milyar dolar olduğunu kaydeden Gökçüoğlu, 2011 yılı itibariyle makine ihracatının 11,5 milyar dolar olduğunu, 2023 yılına kadar 100 milyar dolara ulaşmak için ihracatın her yıl birebir katlanması gerektiğini ifade etti.

Türk Ticaret Kanunu’yla ilgili olarak sanayicinin önünde çok önemli bir tarih olduğuna dikkat çeken Gökçüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer şirketlerimizde tüzel kişi ortaklığı var ise tüzel kişi ortaklarının temsilcileri veya tüzel kişinin kendisi 1 Ekim 2012 tarihine kadar istifa edecek. İstifa edip, yeni Türk Ticaret Kanunu şartlarına göre tekrar yeniden seçilecek. Yani bu hemen bir genel kurulda istifa edip, seçilir ama tarihin atlanmaması lazım. Yeni çıkacak yasalarda da 80 bin, 50 bin, 30 bin, 20 bin sadece ve sadece parasal getiriye dönük uygulamalar başladı ülkemizde. Bu tarih de atlanırsa ne yükümlülükler gelecek bilmiyoruz. Ayrıca anonim şirket, limited şirket sözleşmelerinin yeni TTK’ya uyumlu hale getirmemiz gerekiyor. Tabi şirketlerimizin mali müşavirleri bizi uyarır ama yine de kendimizin takip etmesinde yarar var diye düşünüyorum.”

Bütün bu olumsuzmuş gibi görünen tablolara rağmen Türkiye’nin dünyanın 17. büyük ekonomisine sahip olduğunu hatırlatan Gökçüoğlu, bu göstergenin halkın refah düzeyine yansımadığını kaydetti. Emekli Avrupalı turistlerin dünyayı gezdiğini Türk halkının ise bundan mahrum olduğunu öne süren Gökçüoğlu, bu göstergelerin halkın refah seviyesine de yansıması gerektiğinin altını çizdi.
Kaynak: cha