Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Irak Ticaret Bakanlığı’nın 'yabancı şirketlerin tescil kayıt işlemlerinin durdurulması' kararının sadece Türk firmalarını kapsamadığını, bu kararın tüm yabancı firmaları kapsadığını ve geçici bir tedbir olarak düşünüldüğünü belirtti.

Bakan Çağlayan, 'yabancı şirketlerin tescil kayıt işlemlerinin durdurulması' yönündeki haberlere ilişkin bir açıklama yaptı. Irak Ticaret Bakanlığı ile yürütülen görüşmeler çerçevesinde; tescil kayıt sisteminin yeniden düzenlenmesi amacıyla alınan ‘yabancı şirketlerin tescil kayıt işlemlerinin durdurulması’ yönündeki Bakanlık kararının bu ülkedeki bütün yabancı firmaları kapsadığının teyit edildiğini belirten Çağlayan, şunları aktardı:

        "Alınan bu kararın geçici nitelikte olduğu, genel bir tedbir olacağı, yeni kayıt sistemi oluşturuluncaya kadar sadece yeni başvurulara yönelik bir uygulama olacağı Irak Ticaret Bakanlığı’ndan teyit edilmiştir. Irak Ticaret Bakanlığı’nın aldığı bu kararın, Türk firmalarına yönelik olarak alınan karar gibi algılanmasının en büyük nedeni Irak’ta faaliyet gösteren yabancı ülkeler içinde Türkiye’nin en çok paya sahip olmasıdır. Halihazırda 366 Türk firması Ticaret Bakanlığı’na kayıtlı olup, Ticaret Bakanlığı’nın aldığı bu karar mevcut tescilli yabancı firmaları etkilemeyecektir."
Kaynak: cha