Sayın Abonelerimiz,

TÜDEF Başkanı Sıtkı Yılmaz’ın soyismi sehven ‘Yıldız’ olarak servis edilmiş. Haber, TÜDEF Başkanı Sıtkı Yılmaz’ın ismi düzenlenerek tekrar servis edilmiştir.

Saygılarımızla.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, kredi kartı ücretinin alınmasının hukuka aykırı olduğunu belirtti. Yılmaz, tüketicilere "Konut ve tüketici kredisine bağlı olarak alınan başta dosya masrafı olmak üzere komisyon, ekspertiz ücreti ve ipotek fek ücreti için bankalara; geriye doğru 10 yıl için iadeli taahhütlü mektupla bir dilekçe göndererek iade talep edin." çağrısında bulundu.

TÜDEF, bankaların kredi kartı üzerinden yaptıkları kesintileri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) önünde protesto etti. Konuyla ilgili açıklama yapan TÜDEF Başkanı Sıtkı Yılmaz, bankaların kredi kartı üzerinden 31 kalem adı altında kesinti yaptığını söyledi. Bu kesintilerle bankaların yılda 17 milyar lira haksız kazanç sağladığını kaydeden Yılmaz, "Tüketici bu haksız mali yük altında ezilmekte ve ciddi sorunlar yaşamaktadır. Bu nedenle kredi işlemlerinde faiz dışında başka bir kesinti yapılmasına kesinlikle karşıyız. Çünkü yapılan kesintilerin bir hizmet karşılığı bulunmamaktadır. Kredilerden alınan yüksek faiz tüm masrafların karşılanmasına yetmektedir." dedi.

Kredi kartından bir defaya mahsus da olsa yıllık ücreti alınmasına karşı olduklarını vurgulayan TÜDEF Başkanı, kredi kartı aylık akdi faizinin 2.34, gecikme faizinin ise 2.84 olduğunu, üye iş yerlerinden kart maliyetinin fazlasıyla karşılandığını kaydetti. Yılmaz, maliyeti 4 ila 6 lirayı bulan kredi kartından yıllık 55 lira ücret alınmasının hakkaniyet ilkesine aykırı olduğunu aktardı.

Hesap işletim ücreti adı altında tüketicinin vadesiz mevduat hesabının buharlaştırıldığını dile getiren Yılmaz, "100 TL olarak açılan mevduat hesabı 4–5 yıl sonra sıfırlanmaktadır. Faizi, vergisi ve taksiti belli kesinleşmiş kredilerden üç ayda bir hesap işletim ücreti alınması hiçbir haklı nedeni olamaz." şeklinde konuştu.

Konut ve tüketici kredilerinden başta dosya masrafı olmak üzere komisyon ücreti, ekspertiz ücreti, ipotek fek ücreti gibi ek kesintiler yapıldığını ifade eden Yılmaz, bu kesintilerin hukuka aykırı alındığına ilişkin yargı kararları bulunduğunu ifade etti. Tüketicilere çağrıda bulunan TÜDEF Başkanı Yılmaz, vatandaşların bu kesintileri bankalara iadeli taahhütlü mektupla bir dilekçe gönderip iade talebinde bulunmalarını istedi. Yılmaz, taleplerine olumlu yanıt alamayan tüketicinin parasal sınırlarına göre Tüketici hakem heyetlerine, tüketici mahkemesine, tüketici mahkemesinin bulunmadığı yerleşim yerlerinde ise tüketici mahkemesi sıfatıyla görev yapan asliye hukuk mahkemelerine başvurabileceklerini kaydetti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Tüketici Yasa Taslağı bu haksız kesintilerin kaldırılması için bir fırsat yarattığını sözlerine ekleyen Yılmaz, Bakanlığın bu konudaki düzenlemelerini olumlu karşılamakla birlikte kredi ve kredi kartından alınan faiz dışında bu kredilere bağlı tüm kesintilerin kaldırılmasını istedi.

Açıklama sırasında grup üyeleri mini bir gösteri yaptı. Gösteride bankadan kredi çeken bir vatandaşın omzuna 31 kalem kesintisi yüklendi. Grup üyeleri ise bu kesintileri uçurtma haline getirdi.
Kaynak: cha