AK Parti, Ardahan, Ağrı, Erzurum ve Kars milletvekilleri, bölgelerinde yaşanan kuraklık ve canlı hayvan piyasasındaki durgunluğu görüşmek üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile bir araya geldi.

        AK Parti Kars milletvekilleri Ahmet Arslan ve Prof. Dr. Yunus Kılıç ile Ardahan Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay’ın tertip ettikleri görüşmeye, Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu ile Ağrı Milletvekili Kerim Yıldız da katıldı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, kuraklık ve özellikle son aylarda iyice hissedilen canlı hayvan ticaretindeki olumsuzlukların görüşüldüğü bildirildi.

        Ayrıca, Nisan ayında yağış almadığı için ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya bulunan bölgede, hayvancılık sektöründe yaşanan sıkıntıların masaya yatırıldığı, Bakan Eker’den çeşitli taleplerde bulunulduğu, vekillerin bölgenin geçim ve refah dinamiği olan hayvancılığın gelişmesi üzerine yapılan müzakereden umutlu ayrıldıkları aktarıldı.

        Bakan Eker’in, toplantıda, bölge milletvekillerine, dünyada yaşanan kuraklığın Türkiye'ye ve özellikle de Doğu illerine muhtemel menfi etkilerini azaltmak amacıyla bir dizi tedbir aldıklarını; bu kapsamda yem fiyatlarında anormal bir yükselişi engellemek amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi’nde stok halde bulunan 100 bin ton arpayı satışa sunacaklarını, ayrıca, kaba yem ithalatında da bir takım kolaylıklar sağlayacaklarını söylediği ifade edildi.

        Canlı hayvan fiyatlarındaki düşüşü önlemek amacıyla da 2011 yılında yapılan uygulama gibi, kayıtlı besicilere tekrar büyük baş hayvan başına 300 liralık destek vereceklerini belirten Eker’in, hayvan ithalatını zorlaştırdıklarını, bu kapsamda şimdiye kadar kilo başına 3,5 dolar olan referans fiyatı (yurt dışındaki alış fiyatı) 4 dolara çıkardıklarını ifade ettiği açıklandı.

        Bu çerçevede, hayvan ithalatındaki gümrük vergilerinde de ciddi bir artış yapıldığını ileten Bakan Eker’in, bu tedbirlerin ithal et fiyatlarını epeyce yükselteceğini ve olumlu etkilerinin yakın zamanda iç piyasaya yansıyacağını söylediği bildirildi.

        Öte yandan, bölgelerin ve illerin sorunlarını yerinde gözlemek amacıyla il il dolaşma programlarını sürdüreceği kaydedilen Bakan Eker’in, Kars milletvekillerine yönelik olarak daha önce Kars’a gelerek gerekli çalışmaları yaptıklarını, Et ve Balık Kurumu’nun Kars’ta kesim yapmaya başladığını, arazi toplulaştırma ve buna bağlı olarak sulama projelerinin bir an önce hayata geçirilmesi için çalışmaların devam ettiği, Gorabet aynı zamanda Tarıma Dayalı Hayvancılık Bölgesi kurulması çalışmalarında da Kars’ın önceliğinin devam ettiği kamuoyuyla paylaşıldı.



Kaynak: cha