Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yürütülen 'Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu' kapsamında, 11 ve 12 Eylül’de Erzurum’da çevre illerden katılımla bir dizi iletişim etkinliği düzenleniyor.

        'Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi' bölgesel konferansına, başta İl İstihdam ve Meslek Eğitim Kurulu üyeleri olmak üzere Erzurum, Erzincan ve Bayburt’tan kadın istihdamının geliştirilmesi konusunda katkıda bulunabilecek kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Konferansta; istihdam politikalarında toplumsal cinsiyet eşitliğinin ana akımlaştırılması ve yerel kurum uygulamaları, yasal çerçeve, toplumsal cinsiyet temelli bütçeleme konuları ve iyi uygulama örnekleri ele alındı.

        Açılış konuşmasını Erzurum Vali Yardımcısı Özgür Arslan’ın ve Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu’nun yaptığı konferansta, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nden Burcu Öztürk, İŞKUR’dan Ayşen Karakulak ve Muğla Üniversitesi’nden Doç. Dr. Abdulrezak Altun birer sunum yaptı.

Etkinlikler kapsamında, bölgede kadın emeğini gelire çeviren, sürdürülebilir projeler için hibe alan temsilciler Erzurum’da buluştu. 2011’de Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu Hibe Programı kapsamında Erzurum, Erzincan, Bayburt, Muş, Kars, Bingöl ve Ardahan illerinde bakım sorumlulukları, kırsaldan kente göç ve kültürel engeller nedeniyle istihdama katılamamış kadınlara mesleki beceri ve kişisel gelişim eğitimleri vermek amacıyla desteklenen 131 projeden 15’i bir araya geldi. Projelerden faydalanarak çalışma hayatına katılan kursiyerler, deneyim ve vizyonlarını bu buluşmada paylaştı.

Toplantıya ayrıca işsiz kadınlar da katıldı. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, mesleki beceri edinme, nitelik kazanma, finansmana ulaşım ve girişimcilik konularında uzman konuşmacıların aydınlatıcı bilgiler sunduğu panelin ardından, katılımcılar 2 grup halinde Deneyim Paylaşımı Çalıştayı'na katıldı. Proje yürütücülerinin oluşturduğu grup; proje uygulama sürecindeki deneyimlerini, karşılaştıkları sorunlara ürettikleri çözümleri ve bundan sonra yürütülecek projelerin yaşam döngüsüne yönelik önerilerini aktardı. Projelerin nihai faydalanıcıları kadınlar ise aldıkları eğitimin sağladığı olanakları, kazanımlarını, beklentilerini ve kariyer planlarını paylaştı. Bu vizyon ve deneyim paylaşımı toplantıları ile ileriye dönük işbirlikleri ve sürdürülebilirliğe katkıda bulunacak bir iletişim ağı oluşturulması amaçlanıyor.

        KADIN İSTİHDAMI KONUSUNDA ERKEKLERE EĞİTİM

Erzurum’un önde gelen sanayi kuruluşu Aşkale Çimento’nun çalışanları, 'Kadının Toplumsal Yaşama Katılımı' konusunda eğitildi. Ağırlıklı olarak erkek işçilerin katıldığı toplantıda, kadın erkek eşitliği konusunda uzman Doç. Dr. Abdülrezzak Altun, kadınların ve erkeklerin geleneksel olarak biçimlenmiş toplumsal rollerinin kökenlerine ilişkin bilgi verdi. x

        Kadın ve erkek eşitliğinin toplumsal gelişme açısından taşıdığı öneme değinen Altun, kadınlara göre daha iyi konumda olduğu düşünülen erkeklerin de toplumsal cinsiyet rollerine bağlı olarak, önemli sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Altun, bu nedenle, kadınların daha eşit bir düzeye yükseltilmesinin erkekler açısından da olumlu sonuçları olacağını belirtti.



Kaynak: cha